kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Regionális fejlesztési konferencia Felsőlendván

grad41182A Muraszombati Fejlesztési Központ szervezésében Felsőlendván (Gradon) tartottak tanácskozást, amelyen a mintegy hetven résztvevő hasznos tudnivalókat hallhatott a 2021–2027-es regionális fejlesztési programról. Már digitális nomádok is vannak és új technológiás szakemberhiány tapasztalható. 

grad41181A fejlesztési konferencián helyi önkormányzatok, regionális fejlesztési intézmények, civilszervezetek és vállalatok képviselői vettek részt. A 2021–2027-es időszakra vonatkozó regionális fejlesztési program tervezetének elkészítését 2019 végére tűzték ki.

– A régió fejlesztési tervének merésznek és ambiciózusnak kell lennie, de megvalósítható célkitűzésekkel. Ezért fontos az előkészítés, a kulcsfontosságú célok meghatározása és a megbízható partnerek megtalálása – mondta Kar Bojan, a Muraszombati Fejlesztési Központ igazgatója. Sor kerül a fejlesztési célok széleskörű megtárgyalására is községi szinten, a fejlesztési és gazdasági intézményekben és különböző témájú műhelymunkákon, melyeket a Muraszombati Fejlesztési Központ, a Sinergija Fejlesztési Ügynökség, a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet, a Prlekija Ügynökség és a Pora Gornja Radgona szerveznek.

A felsőlendvai tanácskozáson Čer Matej vállalkozó, az elektromos mobilitás területének úttörője arról beszélt, milyen lehetőségeket nyújt a folyamatban lévő 4. ipari forradalom a Muravidéknek. A fejlődés a digitalizáción és a gyors információs technológián alapszik, mely átrendezi az együttműködéseket és a jövedelemelosztást. A vidék jövőjét illetően szerinte az energetikai és élelmiszeri önellátásra kellene összpontosítani. Természetesen a fenntartható fejlődés keretében, lehetőséget nyújtva az úgynevezett digitális nomádok (laptoppal, kötetlenül dolgozó világjárók) és a startup-ok részére. Kuran Manuel az élelmezési szokásokra és az egészségügyi változásokra hívta fel a figyelmet, kiemelve az alkalmazott idegtudomány jelentőségét is. Božanič Sara formatervező az innovációkra, a talentumok szerepére helyezte előadásában a hangsúlyt, mindezt a kreatív ipar és vállalkozás jegyében. Šarotar Žižek Simona pedig a szakemberhiányra figyelmeztetett, főleg az új technológiát illetően.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben