kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Szembesüljünk a függőséggel

nijz4118A Nemzeti Közegészségügyi Intézet Muraszombati Területi Egysége szakmai tanácskozást szervezett Muraszombatban a függőségek kezeléséről, a programokról, az aktivitásokról és helyzetértékelést adtak a muravidéki régiót illetően.

A régió a függőségek területén nem tűnik ki az országos átlagból, a függőségben szenvedők kezelési programjainak kivitelezésében viszont már jelentősen elmarad attól. A területi intézet ezért a helyzet értékelése és a régióban a lelki egészég felmérése érdekében szakmai tanácskozást szervezett múlt szerdán Szembesüljük a függőséggel címmel. Emellett a kábítószerek használata kapcsán is elemezték az állapotokat, ezért a találkozón a lelki egészség mellett erre is hangsúlyt fektettek.

A regionális eseményre a szervezők meghívták a szociális ügyintéző központok, az egészségházak, a rendőrség, a civilszervezetek és a nem kormányzati szervezetek képviselőit, hogy összegyűjtsék a véleményeket, a tapasztalatokat, és ennek nyomán beazonosítsák a legégetőbb függőségi problémákat a régióban, majd kidolgozzanak egy kezelési akciótervet. A hatékony munka érdekében a jövőben a függőséggel és a lelki egészséggel foglalkozó szervezeteket hálózati kapcsolatba kell szervezni a régióban, hogy a gondok megoldásával mélyebben és hatékonyabban lehessen foglalkozni. Ugyanis Koroskó és Bela krajina mellett a muravidéki régió egy szürke folt, ahol az állam által támogatott függőségi programokat nem használják ki és nem alkalmazzák, többek közt nincs a régiónak függőségmegelőző központja és drogkezelő kommunája sem – hangzott el az eseményen.

A szakmai tanácskozáson Jože Hren az egészségügyi minisztériumból és Marjeta Ferla a Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztériumból az országos szinten alkalmazott programokat mutatták be a függőség elleni területen és a függőség kezeléséről beszéltek. Tudatában kell lenni annak, hogy a függőség nem csupán a kábítószerhasználatot jelenti, hanem az alkohol, a dohányzás, a korszerű technológia, az étkezési rendellenességek vagy akár a szerencsejátékok is komoly függőségek. Megállapítható, hogy az egész országra kiterjedő programokat a régiókban nem azonosan használják ki és hajtják végre, ezért szükséges az aktivitások és a programok pályázati forrásokból történő megvalósítása. Régiónkban is ösztönözni kell a szervezeteket az aktívabb együttműködésre a pályázatok kiaknázásában.

Hočevar Grom Ada az országos közegészségügyi intézetből bemutatta a Gyermekek és fiatalok lelki egészsége Szlovéniában című publikáció legfontosabb megállapításait, amelyből kiderült, hogy egyre több fiatal küzd lelki gondokkal, ezért fontos a mentális egészség erősítése és a függőség megelőzése. A publikációban többek közt elemezték a szlovén fiatalok szembesülési képességét a stresszel és a rohanó idővel, és arra a következtésekre jutottak, hogy sokkal összetettebb a témakör, mint gondolták és sokkal több a nehézség, mint várták. Ez különösen jellemző azokra a régiókra, ahol a mentális egészségügyi területen szakemberhiányban szenvednek. Ezzel a problémával szembesülnek a muravidéki szülők is. Az eseményen elhangzott, hogy a jövőben az országban a gyermekek és a fiatalok számára 25 mentális egészségügyi központot hoznak létre. Még idén működni kezd egy ilyen központ Postojnán, Celjében és Kočevjén.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben