kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

A gyerekeket, a jövőt bízzuk rájuk

ovoda70 4218A Lendvai Óvoda 70. évfordulójára rendezett ünnepséget az intézmény mostani és egykori növendékei, nyugalmazott és még aktív óvónők fellépése tette kedvesebbé. Az óvoda indulása 1948-ig nyúlik vissza tíz óvodás gyermekkel, ma hat egység működik 286 gyermekkel – mondta az óvoda igazgatója, Hozjan Tina.

A rendezvényen jelen volt Horváth Ferenc nemzetiségi képviselő, az MMÖNK elnöke, továbbá a Lendvai Óvoda kollektívája, a nyugalmazott munkatársak és a községi iskolák igazgatói. Hozjan Tina, az óvoda igazgatója ünnepi beszédében vázolta az intézet múltjának fontosabb állomásait.

Lendván 1948-ban kezdődött el a gyermekek „szervezett napi őrzése” tíz gyermekkel. A létszám három év alatt már 110-re nőtt. Az intézet 1951-ben óvodai státuszt kapott, 13 évvel később az iskola előtti nevelés fontos szereplőjévé vált. A szervezett óvodai nevelésbe egyre több gyermeket írattak be, 1988-ban már 16 csoport működött 266 óvodás gyermekkel. A községek létrejöttével a rentabilitás miatt néhány külső egységet be kellett zárni.

– Ma a Lendvai Óvodában hat egységben 18 csoport működik, a gyermekek száma 286. Az óvoda a kezdetektől hű küldetéséhez, amire büszkék vagyunk. Igaz, hogy az idők megváltoztak, de nem szabad megfeledkezni egymásról, a kedves szóról, a szeretetről – fogalmazott az igazgató.

    Balažek Anton polgármester az alapító nevében szólt az ünneplő közönséghez. Az óvodai intézetben különböző érdekek ütköznek, de mindennél fontosabbak a gyermekek. A gyermekek értéket, gazdagságot, jövőt jelentenek, akiknek nevelését az óvodára bíztuk. A nevelői kompetenciák mellett fontos az óvoda felszereltsége is, amelynek felújításába a község EU-s pénzeket is szerzett. – Igyekszünk a vidéki egységeket is megőrizni és fejleszteni a színvonalat, ami már ma összehasonlítható a skandináv színvonallal. Oda kell figyelni az óvoda megóvására a külső rossz hatásoktól is – fogalmazott Balažek.

Vida Törnar Judit, a társalapító Lendva községi magyar önkormányzat elnöke szerint a 70 évvel ezelőtt hozott döntés egy tevékenység elindítója volt, ami mára fontos intézményrendszerré nőtt országszerte. Kiemelte: nagy bizalom kell a szülők részéről, hogy a gyermekeiket mások gondoskodására bízzák. Sokan bíztak az intézményben, s ezt az új tagozatok létrejötte tanúsítja. Sokrétű az óvodapedagógusokat minősítő értékek skálája, s az egyik mindenképpen az anyanyelv iránti elkötelezettségük.

Kumer Irena, a területi oktatásügyi intézet vezetője reményét fejezte ki, hogy a Lendvai Óvoda továbbra is a rájuk bízott gyermekek érdekében folytat minőségi és felelősségteljes munkát. Épít a szakmai tudásra, az intézményekkel való együttműködésre, a szülőkkel ápolt partneri viszonyra.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben