kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Lendvának tekintélye van a szomszédos országokban is

lendvaunn4418Lendva Község 22. ünnepi rendezvénye a Korok történetei című kultúrműsorral indult, majd kiosztották a községi elismeréseket. Balažek Anton leköszönő polgármester ünnepi beszédében a község kedvező fejlesztési mutatóit és az ezzel kapcsolatos optimizmust emelte ki. Lendva tekintélyt élvez a szomszédos országokban is – emelte ki a polgármester.

Lendva város fontosabb korszakait színpadi megnyilvánulási elemekkel – tánc, zene, film, fény és árnyék, valamint a korhű öltözékek, kellékek felvonultatása – az óvodások, iskolások és az egyesületek mutatták be kétnyelvűen. Ünnepi beszédet Balažek Anton leköszönő polgármester mondott, részben a történelmi vetítéshez kapcsolódóan:

– Az 1970-es éveket, az ipar virágkorát követően már 1980–90-ben sokk következett, ami megrázta a vidéket. Munkahelyek százai szűntek meg. 1994-ben újjászerveződtek a községek, s Lendva Község első polgármesterének, Kocon Józsefnek nem volt könnyű feladata, a semmiből kellett községet építeni. A nehézségek ellenére sikerült megépíteniük az elkerülőutat és összeállítani az EU-támogatások első projektjeit. Kocon polgármesternek ezért köszönet jár – fejtette ki Balažek, majd kiemelte, hogy 2003-ban ismét erősödött a tenni akarás. A törekvések az ipari városból egy korszerűbb, optimistább környezet kialakítására irányultak. Segítette ezt az EU-tagság, kiépültek a közművek, befejeződött a kultúrotthon építése. Az autópálya – „az évszázad projektje” – Lendvának új távlatokat nyitott. Folyamatos feladat volt a közösségépítés is.

– Lendvának tekintélye van nem csak idehaza, hanem a szomszédos országokban is, egyenlő partnerekként működünk együtt és támogatnak a törekvéseinkben – folytatta Balažek Anton. – Az állam nem volt mindig „községbarát”, vegyük csak a biogázerőmű esetét is, ahol jogilag szinte kizártak minket. A turizmus terén a média sokszor megkérdőjelezi a felmutatott eredményeket, az üvegházak esetében pedig az egyik minisztérium a projekt blokkolásával próbálkozik – sorolta Balažek az eseteket, amikor a községnek egyedül kellett szembeszállnia az állammal. A nemzetiséggel kapcsolatosan kifejtette: az elmúlt években közös nevezőre jutva nem csak a nemzetiségi jogok érvényesítésére törekedtek, hanem a fejlesztési projektekben is közös felelősséget vállaltak a nemzetiségi szervek. A leköszönő polgármester megköszönte munkatársainak, a tanács tagjainak, az ellenőrzőbizottságnak, a helyi közösségek elnökeinek az elvégzett munkát.

Lendva Község 22. ünnepe alkalmából emléklapban részesült a Lendvai Kétnyelvű Középiskola 70 éves jubileuma alkalmából, a Martmetal Kft. gyártási tevékenysége bővítéséért és Unger Marija a műkedvelő kulturális tevékenység megőrzéséhez való hozzájárulásáért. Lendva Község elismerését vette át a Pomurje Horvát Kultúregyesület sok éves kulturális-idegenforgalmi tevékenységéért, a To ni gibanica Vendéglátói Kft. a sok éves családi vendéglátóipari hagyományáért és a 70. jubileumát ünneplő Lendvai Óvoda. Lendva Község plakettjében részesült a 40 évtizedes múltra visszatekintő Lendvai Területi Kisipari-Vállalkozói Kamara. A község legrendezettebb településének járó elismerését Radamos kapta.

      

Néhány beruházás csúszással  valósul meg

A községi ünnepet követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy néhány beruházás még folyamatban van, befejezésük azonban kitolódik. Ilyen a benicai híd (átadása november elején lesz) és a több célt szolgáló épület a Lendva-hegyen, melynek befejezése szeptemberről decemberre tolódik. Elkészült azonban a hegyi és a csentei utak aszfaltozása, valamint folyamatban van a dokumentáció beszerzése az utak felújítására Völgyifaluban és a községi árkok karbantartására. A középiskolánál folyik a parkoló és a szabadidőközpont építése, valamint szerepel a tervekben a hídvégi régi iskola és a felsőlakosi faluotthon felújítása. November végéig még két közbeszerzési beruházást terveznek megvalósítani: a csatorna kiépítését a templom és a Szentháromság-kápolna közötti szakaszon, valamint a csapadékvíz elvezetését a Slomšek településen. Novemberben indul a katasztrófavédelmi központ építése, valamivel később pedig a régi áruház átépítése oktatási kulturális  központtá.

 

A Mezőgazdasági Minisztérium hátráltatja a beruházást?

Noha Balažek Anton polgármester ünnepi beszédében nem mondta ki nyíltan, melyik minisztérium hátráltatja az üvegházak és a logisztikai központ felállítását Lendván elfogadható okok nélkül, mégis világos, hogy a polgármester a Mezőgazdasági minisztériumra utalt. Mint ismeretes, a Royal Lemkes holland és a Herneth Gartenbau osztrák beruházók Lendván mintegy 30 hektáron kívánnak üvegházas növénytermesztést folytatni (többek közt az Ikea részére), az ehhez szükséges tervmódosítás pedig 69 hektárra vonatkozik. Lendva Községnek a Mezőgazdasági Minisztérium még mindig nem adta meg a beleegyezést a területrendezési terv módosításához a beruházási telekre vonatkozólag, pedig elkészült már a környezeti hatástanulmány is. Netán azért történik a külföldi befektetési projekt blokkolása, mert ennek valakiknek a szándéka szerint máshol kellene megvalósulnia? 

A helyzet ismerői szerint Balažek és Dejan Židan volt mezőgazdasági miniszter között nincsen jó viszony. Balažeket viszont zárt ajtók mögött október 19-én Ljubljanában fogadta Aleksandra Pivec új mezőgazdasági miniszter. Véleményük szerint – olvasható Lendva Község honlapján – célszerű lenne a gazdaságfejlesztési minisztérium és a földalap bevonása a beruházókkal folytatott tárgyalásokba. Az ügy érdekessége az érdekek ütközése, hogy mi lesz fontosabb: a gazdasági beruházás vagy a termőföld megvédése? 

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben