kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Madártani hétvége Lendván

madartabor4418A Szlovén Madártani Egyesület Muravidéki Szekciójának önkéntesei a hétvégén Lendván és környékén négynapos madártani tábort szerveztek, amelynek az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola adott otthont.

Az őszi szünidő elején megrendezett 8. Muravidéki Regionális Madártani Hétvége idén Lendvára látogatott és 18 felső tagozatos általános iskolás tanuló jelenlétében folyt. A programot évente más-más muravidéki általános iskolánál szervezik meg abból a célból, hogy a fiatalokat megismertessék a régiónkban élő madárfajokkal, a terepmunka folyamatával, valamint ösztönözzék a szabadban tartalmasan eltölthető idő kihasználását. Mára a tábor túlnőtte régiónk határait és az ország más részeiről is érkeznek visszatérő táborozók.

A négynapos tábor vezérfonalát idén a gyurgyalag vagy más nevén méhészmadár alaposabb megismerése jelentette volna, amelyet azonban a résztvevőknek nem volt szerencséjük megpillantani a Mura mentén végzett terepmunkájuk során.

A munka hét mentor vezetésével négy csoportban folyt Lendván és környékén, a részvevők pedig ez alatt a csapatmunka sajátosságaival is megismerkedtek. A terepmunka java része a Muraerdőn, a Mura mentén és az egyik holtágnál folyt, ahol nagyon sok madárfaj él. Ezúttal összesen 56 madárfajt láttak és jegyeztek fel, a Mura holtágánál pedig a rétisasra is rábukkantak a kezdő ornitológusok. A madarak megfigyelése mellett pedig Gregorc Tatjana, a Lutra természetvédelmi intézet munkatársa révén megismerkedhettek a vidra és a hód jellegzetességeivel és életkörnyezetével is.

A fiatal felfedezők az elsajátított tudásukat egy vetélkedőn mérték össze, vasárnap pedig a műhelymunkában csoportonként plakátokat készítettek. A hétfői záró találkozón ezek segítségével megismertették a szülőkkel a Lendva környékére jellemző erdei és vízi madarakat, a településeken meghúzódó és fészkelő madárfajtát is.

Amint Bavec Nataša, az idei madártani hétvége vezetője elmondta, a program körül hét önkéntes dolgozott, ami összesen ötszáz önkéntes órát jelentett.   

A záró rendezvényen az egybegyűlteket köszöntötte Sabo Tatjana, az idei madártan hétvégének otthont adó lendvai iskola igazgatója, valamint Domanjko Gregor, a muravidéki ornitológusok szekciójának vezetője is.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben