kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Évente közel másfélmillió kamion a sztrádán

autopalya45181Tíz évvel ezelőtt október 30-án adták át a forgalomnak a mintegy 85 kilométeres muravidéki autópálya utolsó, 26,1 kilométeres szakaszát (Lenart és Vučja vas között), amely végre összekötötte az országot Pincétől a tengerparti Koperig. A négysávos autópálya megépítését az évszázad legnagyobb muravidéki beruházásaként is emlegetik.

A négysávos autópályával a Muravidék az egyik legfontosabb fejlesztést kapta meg, amivel felgyorsult és biztonságosabb lett a közlekedés Szlovénia belső területei és Magyarország felé. Főleg az egyetemistáknak és a napi szinten ingázó munkavállalóknak könnyített a mindennapjain a sztráda, és hosszú idő után a teherforgalomtól fulladozó falvakba is visszatérhetett a csend és a nyugalom. Az autópálya megépítésével a régiónak gazdasági és idegenforgalmi fellendülést is jósoltak, amit azonban korántsem sem sikerült kihasználni. Jórészt azért sem, mert tíz évvel korábban, legkésőbb 1998-ig kellett volna a sztrádát megépíteni, ami országos politikai érdekek és az érintett községek nézeteltérései miatt tízéves csúszással valósult csak meg.

Ha megkésve is, a 2008-ban átadott muravidéki autópálya végre elterelte a tömeges teherforgalmat a helyi közutakról. A muraszombati rendőrség – amely felügyeli a pálya muravidéki szakaszát – adataiból kiolvasható, hogy az elmúlt kilenc évben évente több mint 1,4 millió teherautó haladt át rajta. A legtöbb 2013-ban, amikor ez a szám meghaladta az 1,6 milliót is. A tavalyi évben pedig a kamionok száma csupán ötvenezerrel maradt el a csúcstartó évtől. Várhatóan az idei évben is az átlagok körül tetőznek a számok, hiszen szeptember végéig 1,2 millió tehergépkocsi haladt keresztül a pályán az adatok szerint.

autopalya45182A négysávos úton történt balesetek számát is érdemes áttekinteni, amely szerint az idei első kilenc hónapot is beleértve összesen 811 közlekedési baleset történt a szakaszon. A tízéves időszak alatt heten vesztették életüket, idén szerencsére még nem történt haláleset. Súlyosan 18-an (idén szeptemberig 2-en), könnyebb sérülést pedig 189-en (idén 10-en) szenvedtek. A legkevesebb balesetet 2009-ben regisztrálta a rendőrség, összesen 61-et, a legtöbbet pedig 2011-ben, amikor 104 esetre ugrott a balesetek száma.

Az építéskor is felháborodást váltott ki a DARS döntése, hogy leállósáv nélkül építi meg az autópályát, mert szerintük a számítások arra utaltak, hogy a forgalom ezt nem indokolja majd, ennek ellenére gépkocsik tömkelege kígyózik időnként az sztrádán. Emellett már több felújítási munkálatot is végeztek a szakaszon, amelyekkel a hiányosságokat szüntették meg, ezzel kihasználva a tízéves jótállási időszakot. Többek közt azt a többször felvetett hiányosságot is igyekeztek rendezni, amelyet a balesetek esetében a helyszín nehéz megközelítése jelentett.

Mára eltűnt az éveken keresztül a muravidéki falvak utcáin 24 órán keresztül átzúduló teherautók karavánja, valamint a hosszan tartó és fárasztó zötyögések Muraszombatig vagy Mariborig. A hosszúfalui, lakosi, gyertyánosi és kapcai polgárok azonban biztosan nem is szívesen emlékeznek vissza azokra az évekre, amikor a tűrhetetlen állapotok miatt nemegyszer kényszerültek az utcára vonulni és útlezárásokkal tiltakozni.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben