kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Megszüntetik a bankautomatát Pártosfalván?

bankpartos4518Az NLB megerősítette, hogy gazdaságossági optimalizálás miatt bankfiókokat zárnak be, illetve megszüntetnek több bankautomatát is, elsősorban azokat, amelyek működése hosszabb ideje veszteséges. Ilyen a Pártosfalván működő bankautomata is, mely hét éve folyamatosan veszteségesen üzemel.

A bank adatai szerint a bankautomatán naponta 20–32 műveletet hajtanak végre, s ez sokkal kevesebb, mint a költségszint eléréséhez szükséges szám, ami 80 tranzakciót jelent. A bankautomata üzemelési költségei között szerepel a helyiség bérleti díja is. Pártosfalván az automata a község tulajdonában lévő több célt szolgáló épületben áll. Az NLB a bankautomata további működésének ügyében Moravske Toplice Községhez fordult és az üzemeltetési költségek társfinanszírozását javasolták. A községtől még nem kaptak választ. 

– A választásokig nem is lesz döntés – mondta Glavač Alojz, Morác polgármestere. – A pártosfalvi bankautomata megőrzése mellett írásban is állást foglalt már a helyi közösség, a községi tanács, a magyar nemzeti közösség, a nemzetiségi képviselő és a Muraszombati Közigazgatási Egység. A leveleket és a véleményeket továbbítottuk az NLB felé. A bankautomata 2019. január 1-jével szűnne meg – tette hozzá a polgármester, és ismét kiemelte a banki szolgáltatások elérhetőségének fontosságát a peremvidéken. Pártosfalván nem csak a helyiek, hanem egyre több külföldi vendég is használja a bankautomatát. Elmondta, az NLB az automata megőrzéséhez a község társfinanszírozását kéri, ami éves szinten napi 50 tranzakció esetén 5.000 euró, napi 100 esetén 2.300 lenne. 150 művelet esetén pedig nem lenne szükség a hozzájárulásra. Egy esetleges újabb gép felállításának előfeltétele 2.000 euró lenne. Glavač olyan adattal is rendelkezik, hogy Pártosfalván az év 286 aktív napja alatt az automatán 6.102 műveletet végeztek, ami majdnem 22-es napi átlagot jelent, s nem tér el jelentősen a szlovén átlagtól.  

– A működtetési költségek társfinanszírozásáról nem döntött a tanács, de a bankautomata megőrzése mellett foglaltunk állást. Az NLB-vel a helyhatósági választások után tárgyalunk – mondta a polgármester. Az NLB jelenleg eladás alatt áll, ezzel kapcsolatosan pedig az államnak az Európai Bizottság felé is vannak kötelezettségei.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben