kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Ismét borrá változott a must…

marton4618Muravidék-szerte különböző formákban ünnepeltük meg Szent Márton napját. Hol gyalogtúra, hol Márton-napi szüret, hol Márton-napi mulatság formájában kísértük a must borrá válását.

A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete még múlt héten a helyi faluotthonban tartotta hagyományos rendezvényét, a vacsora, a tombola és természetesen a mustszentelési ceremónia sem maradt el, a helyi szőlőtermesztők, meghívott vendégei is jól érezték magukat.

 

A Völgyifalui Turisztikai Egyesület pénteken már nyolcadik alkalommal rendezte meg a Márton-napi „Pincétől pincéig” gyalogtúrát. A mintegy száz túrázó a kisdobos kíséretében a faluotthontól a Tamáskút felé vette az irányt, majd Diósvölgyön keresztül a Bagúba, s végül a kiindulási ponthoz érkezett, ahol a mustkeresztelésre és a rövid kultúrműsorra került sor. Az útszakaszon öt szőlősgazda fogadta borospincéjénél a részvevőket, akik az újbor kóstolgatása mellett helyi jellegű ételeket is ízlelgethettek. A szép számban összegyűlt hazai részvevő mellett meglepően sok turista is érkezett a gyalogtúrára, akiket Kamenšek Uroš, a Muravidéki Idegenforgalmi Szövetség és Kaszás Mihály, a helyi közösség elnöke is köszöntött.

 

Lendván a Vinárium kilátótoronynál szombaton délelőtt tíztől sötétedésig várta a vendégeket a Márton-napi Kézműves vásár, valamint a helyi borászok és termelők bemutatkozása zenével, borkóstolóval. A rendezvény tömegesen vonzotta turistákat.

 

Dobronakon a helyi szőlőtermelő és a turisztikai egyesület szervezésében vasárnap a Paphegyen kezdődött a vigadalom. Rendhagyó módon a szervezők idén is Szent Márton napján, természetesen „Márton püspök” áldásával szüretelték le a maribori öreg tőke leszármazottját, amely az idén igencsak szép, bő termést adott. Tervben volt a szintén a Paphegyen felállított, a szőlőtermést védő kelepelő kitáncolása is, sajnos a szeles időjárás miatt a biztonság kedvéért ezt elhalasztották. A paphegyi stáció után a dobronaki művelődési házban hagyományos Márton-napi vigadalmat szerveztek.

 

Vasárnap, Márton-napon rendezte meg a Sal községi magyar önkormányzat Domonkosfán a már hagyományossá vált Márton-napi gyalogtúrát. Az évszakhoz képest szokatlan tavaszias meleg pedig nyilván nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén több mint száz résztvevője volt a túrának. Az útvonal ezúttal a domonkosfai evangélikus templomtól Križevcire vezetett. A szomszédos szlovén településen a kirándulókat először a helyi plébános fogadta, aki a falu egykori templomáról beszélt, majd az Andrejek lelkészházaspár fogadta az érkezőket. A túra folytatásában az Aqualutra vidraközponthoz is ellátogattak, végül pedig az erdei és hegyi úton tértek vissza Domonkosfára, ahol Márton-napi ebéd várt mindenkit a Szent Márton-templomnál. A túrán idén is részt vett a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi tanácsának elnöke, Orbán Róbert, aki többedmagával érkezett Szombathelyről. Mások is jöttek Magyarországról, a szomszédos határmenti településekről, de a legtöbben Ptuj és Celje környékéről érkeztek.

TT, HS, AK

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben