kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Polgármesterjelöltek szembesítése Lendván

szembe4618Zsúfoltsági megtelt a lendvai színházterem a vasárnap este, amikor a Lendavainfo.com helyi portál megszervezte a polgármester-jelöltek szembesítését. A helyi politika a helyiek ügye, a választópolgárokat pedig érdekelte, milyen jövő megvalósítását tervezik a községben a polgármesterjelöltek, Kulčar Igor, Kaszás Mihály, Laj Ferenc, Süč Dejan és Magyar Janez.

Nagy érdeklődést keltett a lendvai polgármesterjelöltek szembesítése, hiszen a teremben mintegy ötszázan jelentek meg, a pótszékeket és a lépcsőt is elfoglalva, de sokan álltak is. A közönség között sok volt a fiatal és gyerekes családok is érkeztek. A szembesítés élő közvetítését a YouTube-csatornán még további ötszáz ember kísérte.

Mint azt a Lendavainfo.com portál vezetője, Novak Leon bevezetőjében kifejtette, senki sem mondhatja, hogy a helyi politika nem hat az életére. Sőt, senki sem helyezkedhet arra az álláspontra, hogy a községek igazgatása jelentéktelen és hogy a választópolgár szavazata nem számít. A jövő alakítására a november 18-ai helyhatósági választásokon adódik lehetőség, amikor a községben öt polgármesterjelölt közül választhat a szavazópolgár. A jelöltek Kulčar Igor (az SD támogatottja), Kaszás Mihály, Laj Ferenc, Süč Dejan – mindhárman a választópolgárok támogatásával – és Magyar Janez (az SDS és az NSi jelöltje).

Mind az öt jelölt programjából, célkitűzéseikből változtatni akarás olvasható ki. Céljuk a jobb együttműködés a községi tanáccsal, a hatékonyabb és emberközeli községi hivatal létrehozása. Lendva jövőjét és az emberek életminőségét a gazdasági fejlettség, az idegenforgalom, a kultúra, az oktatás, a szociálügy határozza meg, melynek kezelését az öt jelölt programjában is szerepeltette.

A szembesítés szlovén nyelven folyt, s nem nagyon ragadták meg a jelöltek lehetőséget, hogy – nem csak a magyar nyelven feltett közönségkérdésre válaszolva – magyarul szólaljanak meg.

Az est a jelöltek rövid bemutatkozásával indult, majd vázolták, milyennek látják jelenleg a községet.

– A község, mely jó természeti adottságokkal és szabad munkaerővel rendelkezik, többet érdemelne. Elég volt a kapzsiságból – vélte Kaszás. A jelöltek a hatékony és emberközeli községi hivatal mellett átlátható tevékenységet és a községi vagyonnal jobb gazdálkodást ígértek, valamint a fiataloknak elhelyezkedési és lakhatási lehetőséget, az elvándorlást visszatartó gazdasági fejlesztést, a generációk közötti jobb együttműködést.

 

 

Görcsben a község

 

Laj Ferenc polgármesterjelölt véleménye szerint a község jelenleg görcsben van, amiből csak megfelelő szakemberekkel tud kijönni. A lakosság 31 százaléka foglalkoztatott, de a többiek is lehetőségeket jelentenek. Őket aktiválni kell elsősorban a fenntartható fejlődés irányában. Süč Dejan szerint a községben stabil a helyzet, csitult a munkanélküliség problémája, javult a szociálügy, nagyobb a foglalkoztatás, növekszik a gazdaság. A városnak sikerült az ipari jellegből a kreatív szféra felé elmozdulnia. A szakemberek megtartása mellett szükség van olyan munkahelyekre is, mely nagyobb csoportoknak tudna kenyeret biztosítani. A turizmus a hajtóerő – fejtette ki. Hasonlóan vélekedett Magyar Janez is, aki a turizmuson belül áttörési lehetőséget lát a borászat, a mezőgazdaság, a zöldségtermesztés, az őstermelők számára. Kulčar szerint is görcs van a községben, más községek ütemesebben fejlődnek. Szerinte még erőteljesebben kell építeni a hazai vállalatokra, a geotermális energia nagyobb mértékű kihasználására (mezőgazdaság), az idegenforgalmat ösztönzőbb községi hozzáállással kell segíteni.

 

 

Az üres házakból lakásokat a fiatalok számára

 

A fiatalok helyzete nem fényes, többek közt lakáshiánnyal is küszködnek, annak ellenére, hogy főleg a falvakban több az üres családi ház, amelyeket a fiatal családoknak lehetne felkínálni lakások kialakítására – véli Kulčar Igor és Kaszás Mihály.

A fiatalok elvándorlásának visszatartása mellett súlyos érv a községre vonatkozó több demográfiai mutató is. A fiatalok kérdésén kívül fontos az idősebb generáció megbecsülése is, hiszen jelentős mentori szerepet tölthetnek be – mondta saját tapasztalataira hivatkozva Laj Ferenc.

Mind az öt jelölt számára világos, hogy a negatív népesedési irányok visszafordítása hosszú folyamat, ezért fontos az átgondolt gazdaságfejlesztési program. Ebben a beruházások ösztönzése, a gazdasági szubvenciók, a technológiai park kialakítása, az ipari park fejlesztése kapjanak szerintük helyet. Az öt jelölt véleménye megegyezik abban is, hogy a községben a fejlesztés nem történhet a természetvédelem rovására, s nem hathat negatívan a turizmus fejlesztésére. A turizmusban az elrugaszkodást a vidék egységes védjele is segítené, és természetesen a termelők, kínálók, vállalkozók nagyobb együttműködése – tette hozzá Kaszás.

Elmondásuk szerint a jelöltek törekedni fognak a helyi közösségekkel és az egyesületekkel való jobb együttműködésre, az utak, faluotthonok és a halottasházak felújítására. Kulčar a Lendva–Muraszombat vasúti összeköttetés visszaállításában is gondolkodik. Kaszás a faluotthonokat az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatból újítaná fel, Laj pedig kockázati tanulmányt készíttetne az EKF költségeiről, társadalmi hozadékáról. Kulčar az EKF-ről népszavazáson kérné ki az emberek véleményét, hiszen a 19 tagú községi tanács ekkora horderejű projektről nem dönthet egyedül. Laj, Süč és Magyar bizonyos feltételek mellett (lezárt pénzügyi terv, pénzügyi tarthatóság) támogatják a projektet.

A polgármesterjelöltek ismertették a Lendva városközpontjának átrendezésére (az áruház felújítása, a forgalom lezárása a Fő utcán) vonatkozó véleményüket is. A változásokat fokozatosan vezetnék be, párhuzamosan az új tartalmak biztosításával. Mindegyik jelölt javítana a hegyi utakon (például turisztikai vonat, minibusz forgalomba állításával), hiszen a Vinárium kilátótorony látogatottsága miatt a közlekedési körülmények tarthatatlanok. A torony a többi érdekességgel együtt a turisztikai produktum része lenne. Kulčar az idősebbek számára kedvezményes hozzáférhetőséget biztosítana a kultúrturizmus kínálatához, a falvakból kisbuszjáratokat indítanának. Arra az igen vagy nem válaszadási kérdésre, hogy polgármesterként csökkentené-e a víz és a szemét árát, valamint az építkezési telekhasználati díj mértékét, Laj kivételével mind igennel válaszoltak. Kulčar Igor, Kaszás Mihály, Laj Ferenc, Süč Dejan és Magyar Janez polgármesterjelöltek a községi tanács üléseinek közvetlen közvetítése mellett álltak ki.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben