kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Helyhatósági választások 2018: három pontban Morác és Sal községek jövőjéről

jeloltek46180A november 18-i helyhatósági választásokon két nemzetiségileg vegyesen lakott községben a Muravidéken, Dobronakon és Hodoson már ismertek az új polgármesterek, hiszen egyedüli jelöltekként Kardinar Marjan és Orbán Lajos folytatja a munkát. Salban és Morácon a mostani polgármestereknek egy-egy ellenjelöltjük van.

Salban Fartek Iztok polgármester (alul jobbra) kihívója Korpič Jože (alul balra), míg Morácon Glavač Alojz (felül balra) polgármester ellenfele Vojkovič Borut (felül jobbra). Őket kérdeztük meg, melyik három dolog az, amit a legfontosabbnak tartanak rendezni községükben.  

Glavač Alojz moráci polgármester 2010 óta vezeti a községet és független jelöltként indul a harmadik mandátumért. Tapasztalatai és az eddig elindított projektek alapján a tervei konkrétak: elsőként a vízellátást emelte ki, tehát a vízvezetékhálózat kiépítését azon az öt településen a községben, ahol még nincs nyilvános vízvezeték. A második a víztároló megépítése, mely a muraszombati terelőúthoz kapcsolódik és hárommillió euró értékű projekt, a harmadik dolog pedig a községben elért színvonal megtartása, tehát hogy a helyi közösségek megkapják a támogatást – összesen évente 230 ezer euró összegben –, hogy a fiatalok ösztöndíjakat és az újszülöttek támogatást kapjanak.

Kihívója, Vojkovič Borut a Morác község turizmus-, vállalkozás- és vidékfejlesztéséért listával indul a polgármesteri és tanácstagi székért, és elsősorban a turizmus fejlesztésére összpontosít. Programja első pontjaként az aktív együttműködést tartja fontosnak a nemzetközi stratégiai partnerségekben az európai támogatások lehívására, a község egységes fejlődéséért. Második az idegenforgalom egységes fejlesztése és promoválása a síkságon és a dombvidéken egyaránt, harmadik pontként pedig nemzetközi jellegű innovatív projektek, illetve programok (kongresszusok, kulturális fesztiválok, üzleti konferenciák) megszervezését látja elsődlegesnek.   

A jelenlegi sali polgármester, Fartek Iztok független jelöltként indul a harmadik polgármesteri mandátum megszerzéséért. Négyéves programtervében elsőként az ipari övezet megépítését tervezi, amivel a községben beindul a vállalkozások fejlődése és új munkahelyek létrehozása. Majd az idegenforgalmi fejlődést emelte ki a határon átnyúló és más pályázatokon keresztül, amivel a község adósságának törlesztése is folytatódik. Az infrastruktúra területén pedig az utak, a vízvezeték, a szélessávú hálózat és a mobilhálózat kiépítését ígéri megvalósítani.

A čepinci Korpič Jože a Muravidéki Független Párt színeiben indul már harmadszor – másodszor Fartek Iztok kihívójaként – a helyhatósági választásokon Sal polgármesterjelöltjeként. Választási programjának kiemelkedő feladata közé tartozik a kisvállalkozók és a kézművesek részére egy közös szövetkezet létrehozása és a termékek egységes piaci értékesítése. A második a mezőgazdasági tevékenység fejlesztése és az ökológiai élelmiszerek termelése, valamint az ipari övezet megépítésének folytatása. Harmadik pontja az infrastruktúra: az utak felújítása és végleges rendezése, valamint a vízelleátás rendezése minden háztartásban.

Kmj, HS

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben