kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Kulturális és Oktatási Központ az áruház helyén

aruhaz4618Lendva Község azzal a fejlesztési céllal vásárolta meg 2016-ban az egykori áruház épületét, hogy egy korszerű Kulturális és Oktatási Központot hozzon létre. A felújítás ötletterve elkészült, most a beruházási program elkészítése és a kiírások megpályázása következik. A programról már az új összetételű községi tanács dönt. Ismét érkeztek viszont megjegyzések az épület küllemére.  

Lendva Község, készülve az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 cím megpályázására, több beruházást tervez a város központjában. Ezek közül a megvalósításhoz a legközelebb az egykori áruház épületének felújítása áll. A befektetés becsült értéke mintegy négymillió euró, a befejezést 2020-ra tűzték ki. Az áruház felújításának ötlettervét közbeszerzés alapján az Arhitektura tervezőiroda készítette el. Az ezzel kapcsolatos kiadások 160 ezer eurót tettek ki. A terv két alkalommal került közszemlére (a kultúrotthonban, majd a Bográcsfeszten), melyeken a polgárok megtehették észrevételeiket, megjegyzéseiket.

A beruházási folyamat minden lépését megerősítette a községi tanács, ennek ellenére – mint kiderült – megválaszolatlan kérdések még mindig akadnak. Erre figyelmeztetett a tanács legutóbbi (és ebben az összetételében utolsó) ülésén Koncut Ivan. Hivatkozva az anyag terjedelmére, a projekt értékére, fontosságára, illetve átláthatatlanságára, valamint a választások előtti időszakra, javasolta a Kulturális és Oktatási Központ ötletterve jóváhagyásának elnapolását. Az üggyel az új tanács foglalkozzon – javasolta. A tanács nem fogadta el az indítványt, a testület az áruház felújításáról szóló beszámolót elfogadta. Az építési bizottság így folytathatja a munkáját.

A tanácsnak Gabrijelčič Peter tervező mutatta be az áruház felújítási ötlettervét, mely lényegében az épület helyreállítását, energetikai szanálását, valamint funkcionális és esztétikai átalakítását jelenti. Az épület háromszintes, a földszint (a leendő könyvtár, olvasóterem) és az emelet a Fő utcáról, a pinceszint pedig az Alsó utcából és a Zala György térről közelíthető meg. Az óvárosban létrejövő központban kulturális, oktatási és promóciós tartalmak valósulnak majd meg. Az első emeleten 200 férőhelyes konferenciaterem lesz (mely alkalmas egyéb rendezvények megtartására is), itt kap helyiséget a Népi Egyetem, létrejönnek már meglévő tevékenységek fejlesztéséhez szükséges irodák, valamint itt lesz a kiállítóterem is. A tetőszinten panorámateraszt alakítanak ki vendéglővel. Az építményről eltávolítják a hullámos, vörös bádogburkolatot, a helyére korszerű vakolatvászon kerül. A ház fő attrakciója a belső „üvegudvar” lesz, melyből fény árad az épületbe. A beruházásra Lendva Község az idei költségvetésben egymillió eurót irányzott elő.

Koncut Ivan tanácstag kifogásolta az épület tervezett küllemét is, ami az előzőleg bemutatott és kritizált tervhez képest szinte változatlan maradt, s szerinte nem illik az óvárosba. Nem győzte meg az a szakvélemény sem, hogy az ilyen jellegű szocialista épületek sok helyen már védettség alatt állnak, s ma már inkább megőrzik ezeket.  

– Az első feladat a projekt előkészítésének befejezése és az energetikai szanálásra kiírt országos pályázaton való indulás – nyilatkozta Balažek Anton leköszönő polgármester. – Ha elkészül a tervdokumentáció, akkor a beruházási program kidolgozása következik. Meggyőződésem, hogy a beruházás pénzügyi keretét a község biztosítani tudja.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben