kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Üvegházak Lendván: bíznak a folytatásban

uveghaz4618Már májusban elkészült a Lendvára tervezett üvegházak felállításához szükséges módosított területrendezési terv (OPPN) javaslata, valamint a beruházás teljes környezeti hatástanulmánya. A dokumentum elfogadásához azonban szükséges több beleegyezés megszerzése is. Ezzel Lendván már júniusban is számoltak. A módosított OPPN megerősítését követően kerülhet csak arra sor, hogy a lendvai Green center Kft. és a holland–osztrák konzorcium (vezetőpartnere a Herneth Gartenbau KG) folytathassa a tervek megvalósítását. A befektetés nyomán üvegházas balkonnövény-termesztés és logisztikai központ jönne létre a Lendva–Muraszerdahely út mellett mintegy 40 hektáron. A kiválasztott terület jelenleg termőföld, a Szlovén Erdő- és Mezőgazdasági Földalap tulajdona, a terület bérlője a Lendvai Agrárcég.

Az OPPN módosításához 16 szervtől szükséges a beleegyezés, köztük van a Mezőgazdasági Minisztérium is. A beruházásra vonatkozó dokumentációhoz a minisztérium még Dejan Židan vezetése alatt megtagadta a beleegyezést, mert megállapította, hogy a beruházó nem tesz eleget a szlovén mezőgazdasági földterületek jogi szabályozásában egy cikkelynek, amely szerint 2016-ban és 2017-ben a beruházónak jövedelmet kellett termelnie Szlovéniában, s tulajdonolnia kell termőföldet. Ennek a feltételnek a Green center Kft. nem felel meg. Ebből kifolyólag Lendva Községnek a külföldi beruházás további lebonyolításához az OPPN-be új beruházót kell bejegyeznie, olyat, amely már megfelel az ominózus cikkelynek – hangzott el Lendva Község Tanácsának legutóbbi ülésén.

– Megállapítottuk, hogy a tárgyban nem is a mezőgazdasági, hanem a gazdasági tárca az illetékes, ide tartoznak ugyanis a nemzetközi befektetések. A községi eljárásokat korrekten lebonyolítottuk, de addig, amíg nem lesznek meg a beleegyezések, nem tudjuk pozitívan lezárni az ügyet. A beruházáshoz kiválasztott telek a Földalap tulajdonában van, a befektetőnek a tulajdonossal kell megegyeznie a tervek kivitelezéséről. Szeretnénk, ha a beruházás megvalósulna – mondta Balažek Anton polgármester. A konzorcium már megnevezett egy új céget beruházóként, de a község a dokumentumba addig nem iktatja be, amíg a gazdasági minisztérium nem támasztja alá, hogy megfelel a feltételeknek. A polgármester az ügyben már találkozott az illetékes tárcák vezetőivel.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben