kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Jövő májusban átadják a Lendvai Katasztrófavédelmi Központot

kataszt4618A Lendvai Katasztrófavédelmi Központ építésének megkezdése alkalmából Lendva Község alkalmi ünnepséget rendezett pénteken, amelyen jelen volt Karl Erjavec szlovén honvédelmi miniszter, valamint Darko But, a Szlovén Köztársaság Katasztrófavédelmi Hivatalának igazgatója.

Az új katasztrófavédelmi központot a tervek szerint jövő májusban adják át, építésének hivatalos megkezdését viszont a volt TVD Partizan udvarán alkalmi ünnepséggel jelezték pénteken. A korszerű központ megépítésével a község jobb adottságokkal rendelkezik majd a tűzvédelem, valamint a természeti csapások és egyéb katasztrófák okozta károk elleni védelemben, emellett egyesíti a tűzoltóságot, a polgári védelmet és a jótékonysági szervezeteket.

Az alkalmi ünnepségen Karl Erjavec honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a klímaváltozások okozta természeti csapások és más, ember által okozott és ipari szerencsétlenségek jelentik a legnagyobb veszélyt a polgárokra, ezért a korszerű katasztrófavédelmi központokra országszerte szükség van. Az illetékes minisztérium ezért megkezdte a természeti és egyéb csapások esetén szükséges védelemről szóló új törvény készítését, hiszen a Kemis esetében bebizonyosodott, hogy a jelenlegi törvény hiányos az ipar veszélyes műveleteinek területén. Ezen veszélynek a Lendvai község is ki van téve (a petesházi országos üzemanyag-tartalékok és a Novartis vállalat). Kiemelte, hogy katasztrófák esetén az önkéntes tűzoltók képezik a mentések és a védelem gerincét, valamint jelentős szerepet töltenek be a következmények elhárításában is, ezért a tűzoltóságról szóló új törvény kidolgozására is sor kerül. A lendvai beruházásnál a miniszter javasolta egy helikopter leszálló- és felszállóhely kialakításét, hiszen a minisztérium a sürgősségi betegellátás és mentés részére három helikopter megvásárlását vette tervbe. Végezetül elkötelezte magát, hogy a minisztérium anyagilag is támogatja a központban szükséges korszerű felszerelés beszerzését.

Felszólalásában Balažek Anton polgármester örömét fejezte ki, hogy a központ helyszínén gyűlhettek össze, amellyel az utolsó lépést tették meg a projekt megvalósítása előtt. Miután a partnerségi együttműködést a Lendvai Tűzoltószövetséggel és az önkéntes tűzoltóegylettel, valamint a szlovén Vöröskereszt lendvai egységével megkötötték, továbbá az építkezéshez szükséges szerződést is aláírták és az erre a célra biztosított másfélmillió euró rendelkezésre áll, az építkezés megkezdődhet.  

Prendel Srečko, a Lendvai Tűzoltószövetség elnöke elégedettségét fejezte ki, hogy többéves törekvés után a korszerű mentési és védelmi központ megépül. A központ a tűzoltóságnak, a Vöröskeresztnek és a polgári védelemnek ezzel jobb munkafeltételeket teremt, lehetőséget ad a fejlődésre, a község polgárainak pedig nagyobb biztonságot jelent.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben