kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918
 

Ápolási osztály nyílt az egykori szülészet helyén

korhaz4818A Muraszombati Általános Kórház az egykori nőgyógyászati és szülészeti épületben ápolási osztályt alakított ki, amely azonban elsődlegesen az influenza és más járványos betegségek kitörésekor a betegek elzárt kezelését szolgálják. A hivatalos keddi átadást sajtótájékoztató előzte meg.

Az egykori nőgyógyászati és szülészeti osztály emeletén egy hónap alatt 75.000 eurós keretből alakították át a helyiségeket, létrehozva az új ápolási osztályt, illetve influenzajárvány esetén az elkülönített betegellátó részleget. A beruházással felújították a mosdót, kifestették a helyiségeket, valamint hét betegszobát (15 ágy) és rendelőt rendeztek be. A helyiségekbe egy hete költöztek be az első betegek, akik az orvosi kezelés után egészségügyi ápolásra szorulnak, és részben rehabilitációs jellegű is lesz itt az ellátás. Az osztály az idősebb fekvőbetegeket szolgálja elsődlegesen. Lipič Baligač Metka egészségügyi ápolásért felelős igazgatóhelyettes elmondta, a kórházban az ápolószemélyzet szervezettségét a csapatmunkára alapozzák és az új ápolási osztály munkájához 11 egészségügyi ápolónőt keresnek, de különböző munkakörök betöltésére összesen 30 munkahelyet írtak ki, köztük meghatározott időre szólókat is. Az épület földszintjén továbbá három irodahelyiséget is létrehoztak 25 ezer euró értékben, amelyben 12 alkalmazott az elektromos beutalók feldolgozásával és kezelésével foglalkozik.

Amint tapasztalható, a kórházban nagy az igény a fejlődésre, ezért amint Maček Marjan ügyviteli igazgató is hangsúlyozta, saját forrásból 1,5 millió eurót fektettek az egészségügyi berendezések korszerűsítésébe, valamint az év folyamán az egészségügyi felszerelésbe 1,1 millió eurót, az új ultrahang készülékre 127 ezret, két műtőasztalra pedig 265 ezret költöttek. A fejlődés ütemét azonban a kórház fennálló 3,4 millió eurós tartozása hátráltatja, emelte ki Maček Marjan, amit ugyan folyamatosan törlesztenek, de küszködnek a fizetőképességgel. Amint az köztudott, a muraszombati kórház is azon 15 kórház egyike, amelyek szanálási folyamat alatt állnak. 

Az ápolási osztály ünnepélyes átadása előtti sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy az egészségbiztosítóval megkötött idei szerződés alapján a szolgáltatások 97,5 százalékban már teljesültek, mint ahogy a várakozási idők csökkentésére létrehozott egyszeri országos kiegészítő program javarésze is. Ennek keretében a sérv-, a vesekő- és a csípőműtétek terén a tervek teljes egészében megvalósultak, míg az érműtétek és a térdprotézis-beültetések még év végéig folynak. A szakrendelőkben az első tíz hónapban 137.112 vizsgálatot, 12.107 különböző műtétet és 12.424 dialízist végeztek el, a radiológiai osztályon pedig 5.936 mágnesrezonanciás és 3.890 CT-vizsgálatot bonyolítottak el.

A kórház vezetősége hangsúlyozta, hogy a programok kivitelezése, a beruházások és a helyiségek felújítása, valamint a folyamatos fejlődés mellett a kórház 10 tudományos doktorral és 11 tudományos magiszterrel büszkélkedhet. Idén kettővel bővült a kör, ugyanis Šeruga Maja belgyógyász és a lendvai Pal Emil infektológus is orvostudományi doktorátust szerzett.

 

 

 

MCSi Design