kele
perec1
garas1
63. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2019. 10. 10.
kiscim4119
 

Bemutatkozott az összes muravidéki középiskola

allaborze5018A szakmák és a középiskolák bemutatkozása megkönnyíti a végzős tanulók pályaválasztási döntését, így komoly segítséget jelent a már hagyományos szakmabörze, amit idén is a Dobronaki KÁI-ban szerveztek meg a pályaválasztási program keretében. Az érdeklődéssel elégedett volt Urisk Suzana projektvezető is.

A Dobronaki KÁI-ban a múlt pénteken szakmabörzét tartottak a muravidéki középiskolák bemutatkozásával. A már több éve folyamatosan megszervezett rendezvény a pályaválasztási program keretében valósul meg, vezetője Urisk Suzana, a dobronaki és a göntérházi iskolák szociális tanácsadója.

– Idén is sokan eljöttek a szakmabörzére. A látogatók között pedig nem csak a végzős tanulókat láthattuk, hanem a 7. és 8. osztályosokat is szüleik kíséretében. A börzére a kétnyelvű iskolák tanulóin kívül egyre többen érkeznek, sokán élnek a lehetőséggel a többi általános iskolából is a Lendvai Közigazgatási Egység területéről. A rendezvény előnye, hogy valamiképp barátságosabb a középiskolák hivatalos tájékoztatási napjainál, ahol a tanuló teljesen új környezetben, új tanárokkal találkozik, míg nálunk az adott iskola diákjai mutatják be intézetük programját, érdekesebbé téve az információkat gyakorlati bemutatókkal, termékekkel, kóstolókkal is. Könnyebben elered a beszélgetés, sőt, olyan kérdések is elhangzanak, amit egy nagy csoportban a tanuló nem biztos, hogy feltenne. A programért felelős tanár természetesen itt is jelen van – mondta a programvezető Urisk Suzana.

A szakmabörze célja a tájékozódáson kívül a középiskolába való beiratkozással együtt járó bizonytalanság elosztása is. A hagyományosan decemberben megrendezett esemény információkkal segítheti a pálya- és szakmaválasztási döntést. A középiskolák információs napjai és a beiratkozások februárban, illetve márciusban esedékesek.

A Dobronaki KÁI-ban megszervezett szakmabörzén az idén a Rakicsáni Biotechnikai Iskola, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola a közgazdasági, gépészeti és vegyészeti programmal, a Muraszombati Közgazdasági Középiskola, a Ljutomeri Gimnázium és a Muraszombati Gimnázium, a Muraszombati Technikai Szakközépiskolai Központ szinte minden programjával, a Rakicsáni Egészségügyi Iskola, valamint a Radenci Vendéglátóipari és Turisztikai Iskola mutatkozott be.

– Mint tapasztaltuk, megfordult a pályaválasztásnál a tendencia, nincs már akkora érdeklődés a gimnáziumok iránt, mint 5–6 évvel ezelőtt. Ma egyre vonzóbbak és népszerűbbek a szakmai középiskolák és a szakiskolák. Nálunk például a végzősök közül a gépészti technikum iránt hárman, míg a gimnázium iránt csak egy tanuló érdeklődött – mondta az iskola szociális tanácsadója. A hiányszakmák pedig éppen a műszaki, építészeti és a szolgáltatási ágazatban jelentkeznek. A hiány kezelését az állam ösztöndíjjal is segíti.

 

Hiányszakmák, amelyekre ösztöndíjat lehet igényelni:

- kőfaragó, mechatronikai kezelő, fémszerkezet-építő, gépészeti szerelő, fémmegmunkáló, szerszámkészítő, villanyszerelő, autókarosszéria-szerelő, pék, cukrász, hentes, kárpitos, asztalos, kőműves, ács, bádogos, szárazépítő szakmunkás, mázoló, kályhás, burkoló, erdész, kéményseprő és ablakos.

Az ösztöndíjak nem zárják ki más támogatások igénybevételét.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben