kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Nagy szükség van a Kebele–Szentlászló út javítására

sztlasz keb5018A Kebele és Szentlászló közötti 4,8 kilométernyi, állami kezelésben levő útszakasz már évek óta elkeserítő állapotban van. A töredezett, repedezett aszfaltburkolat, a kidomborodott sávok, a kátyúk, a megsüllyedt útpadkák miatt csak lassan és óvatosan lehetett közlekedni az úton. A szakaszon elkezdődött az útjavítás, de aszfaltozás várhatóan csak tavasszal lesz.

Az úthibák jelentősen csökkentették a közlekedésbiztonságot, az úton személyautók, teherautók, buszok és mezőgazdasági gépek egyaránt nagy számban közlekednek. A szűk úttesten főleg a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak körültekintően kellett közlekedniük. A részben a maráci községhez, részben kebelei községhez tartozó útszakasz a goricskóiaknak a legközelebbi összeköttetést jelenti Lendva, illetve Dobronak felé.

Az Infrastrukturális Minisztérium, illetve a DRSC közbeszerzést hirdetett meg az R3 724 számú országút egy szakaszának felújítására. A munkálatokat a Pomgrad cég nyerte el, és el is kezdte a javítási munkálatokat, melynek következtében november 6-ától teljes útlezárás van érvényben Szentlászló és Kebele között, a tiltás a mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik. A kerülőutat a Szentlászló–Bagonya–Dobronak–Kebele vonalon jelölték ki.

A kiírt munkálatok karbantartási jellegűek: az úton Szentlászló irányából mintegy 1,5 kilométer hosszban már felmarták az aszfaltot, s új kavicstöltéssel megerősítették az útalapot, valamint kimélyítették és megtisztították a meglévő árkokat, s új hidakat, vízáteresztőket helyeztek el. Az úttestre új aszfaltburkolat kerül.

Mint azt Glavač Alojz maráci polgármestertől megtudtuk, a községre az útjavítást illetően semmiféle kötelezettség és feladat nem hárul, hiszen a beruházó az állam, így a munkálatok értékéről sem tudott nyilatkozni. A felújított úton járda és kerékpárút nem készül, hiszen ez már újabb építési engedélyt jelentene. Hivatalosan a teljes útzárlat december 14-ig tart, ami arra enged következtetni, hogy a szentlászlóiak a falujuk közvetlen közelében lévő országutat a teljes befejezésig aszfaltburkolat nélkül is igénybe vehetik.  

Az R3 724 Kebele–Szentlászló közötti útjavítási beruházással kapcsolatban természetesen az Infrastrukturális Minisztériumhoz is kérdésekkel fordultunk, keddi lapzártáig viszont nem kaptunk választ.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben