kele
perec1
garas1
63. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2019. 10. 10.
kiscim4119
 

„Ösztönzöm a párbeszédet és a bölcs döntéshozatalt”

lendkozs5118A nemzetiségileg vegyesen lakott községek közül utolsóként Lendva Község Tanácsa alakult meg. A múlt pénteken megtartott első ülésen megerősítették a 16+2+1 tanácstag és Magyar Janez új polgármester mandátumát. Az ülés összehívója Balažek Anton leköszönő polgármester volt, aki négy mandátumban, 16 évig vezette a községet.

Az újonnan megválasztott községi tanács tagjait és Magyar Janez polgármestert a testület alakuló ülésének összehívója, Balažek Anton leköszönő polgármester üdvözölte, majd a gyűlés levezetését a rangidős tanácstagnak, Koncut Ivannak adta át. Lendva Község Tanácsának összesen 19 tagja van: ebből 16 az általános választási jegyzékből, kettő a magyar külön választói jegyzékből és egy a roma közösség választási jegyzékből kerül a testületbe.  

Elsőként háromtagú mandátumvizsgáló bizottságot neveztek ki Kocet Patrik, Horvat Nataša és Kulčar Igor összetételben. A folytatásban Pučko Vladimira, a községi választási bizottság elnöke ismertette a helyhatósági választások eredményeit. A községben a 16 tanácstagi helyért 15 lista indított jelölteket. A választási eredmények alapján a testületbe tíz listáról jutottak be képviselők: Magyar Janez, Gyöngyi Horvat, Somi János és Nemec Rozina az SDS listájáról, Süč Dejan, Hojnik Kelenc Rahela és Sarjaš Sven az Együtt képesek vagyunk – Süč Dejan listájáról, Gerenčer Jožef és preferens szavazatokkal Kocet Patrik az SMC párt listájáról, Gál Romeo a Tűzoltók a polgárok biztonságáért listáról, Gjerkeš Stanislav a Polgárok fejlődéséért listáról, Koncut Ivan az SD listájáról, Kulčar Igor a Lendva az én községem is listáról, Balažek Anton a DeSus listájáról, Kasas Mihael a Kasas Mihael listáról és preferens szavazatokkal Novak Peter az N.Si listájáról.

Sečnjak Kristina, Lendva Község Külön Választási Bizottságának alelnöke számolt be a magyar nemzeti közösség képviselőinek választási eredményeiről. A magyar nemzeti közösség megválasztott képviselői az öt induló jelölt közül 1.465 szavazattal Požonec Robert és 453 vokssal Horvát Ferenc régi-új tagok lettek. A roma közösséget 45 támogató szavazattal továbbra is Horvat Nataša, az egyedüli induló jelölt fogja képviselni.

Lendva Község a választások második fordulója után kapott polgármestert, ebből Magyar Janez került ki győztesként. A választási bizottságok beszámolójából kitűnt, hogy a a választásokkal kapcsolatban fellebbezés nem történt.

Miután a mandátumvizsgáló bizottság rendellenességet nem állapított meg, egyöntetűen megerősítették a megválasztott tanácstagok és Magyar Janez polgármester mandátumát. A bizottság továbbá megállapította, hogy Magyar Janeznek a polgármesteri poszt átvételével megszűnik a testületi tagsága, helyette a tanácsba az SDS listájáról új jelöltet neveznek be nyolc napon belül.  

A folytatásban a megválasztott községi képviselők és a polgármester aláírták a magatartási kódexét, majd esküt tett az új polgármester, majd szlovénul és magyarul köszöntő szavakkal fordult a tanácshoz. Először megköszönte Balažek Anton eddigi polgármesternek az elvégzett munkát és sikert kívánt neki további munkásságához, valamint gratulált a megválasztott tanácstagoknak.

– Mindenkit biztosítok arról, hogy a konstruktív és tisztességes munka mellett állok és mindazokkal együttműködöm, akik községünk fejlődését helyezik előtérbe, valamint a község polgárainak jobb életfeltételeket szeretnének biztosítani. Együttműködésre törekszem, ösztönzöm a minőségi párbeszédet és a bölcs döntéshozatalt. Tudatában vagyok annak, hogy a polgármesteri tisztség betöltése nagy felelősséggel jár. Kijelentem, hogy kötelezettségeimet az érvényes jogszabályok szerint teljesítem, a tisztségem által rám ruházott feladatokat felelősségteljesen és lelkiismeretesen fogom elvégezni, Lendva Község polgárainak javát szolgálva – nyilatkozta az új polgármester, Magyar Janez.

 

Tizenhat év után visszavonul

   

– A polgároknak meg szeretném köszönni a 16 évnyi bizalmat – nyilatkozta Balažek Anton, Lendva Község eddigi polgármestere. – Büszkén vonulok vissza, egyenes háttal. Mindig jó szívvel fogok visszaemlékezni mindarra, amit elvégeztünk. Az új vezetőség rendelkezésére állok továbbra is, amikor úgy gondolják, hogy szükség van rám. A községnél már nem vagyok munkaviszonyban, felmondtam a választások előtt. Úgy döntöttem, hogy vonalat húzok a 16 év után és életmódot váltok. Az én koromban már az egészségre is ügyelni kell, kellemesebb dolgokkal kell foglalkozni. Két-három hónap pihenőt tartok, majd eldöntöm, hogyan és miként tovább. Még elegendő energiát érzek magamban, kihívás is van néhány, de ezek nem kapcsolódnak községünkhöz – fejtette ki Balažek Anton.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben