kele
perec1
garas1
63. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2019. 10. 10.
kiscim4119
 

Nem visszamenőleg akarok dolgozni, hanem új lappal indulni

magyar01191Lendva Községnek 16 év után új polgármestere van Magyar Janez vállalkozó személyében. December 17-én, a községi tanács megalakulásával lépett hivatalba és kezdte meg munkáját. Az első munkanapok után úgy látja, sürgős feladat a számviteli és a területrendezési részleg megerősítése. De mindenhol, ahol szükséges lesz, változásokat vezet be, mondja, és aktív marad a nemzetiségi politikában is.

Az alsólakosi Magyar Janez (1968) gazdasági és vállalkozói, valamint nemzetiségi politikusi tapasztalataira, tudására és tenni akarására támaszkodva indult a helyhatósági választásokon. Az SDS és az NSi pártok közös jelöltjeként négy ellenjelölttel szemben került ki győztesként. A fiatalabb polgármesterek közé tartozik nem csak a Muravidéken, hanem Szlovéniában is.

– A lendvai általános iskola befejezése után a muraszombati kereskedelmi középiskolában folytattam a tanulmányaimat – kezdte lapunknak a bemutatkozást a polgármester. – Később a munkavezetői szakot is elvégeztem, 2011-ben pedig a Közgazdasági Főiskola kereskedői szakán szereztem diplomát. Az első munkalehetőséget a Mercator üzletláncnál kaptam, ahol 1991-től üzletvezetőként dolgoztam. A pályafutásomat 2003-tól a lendvai Agrárcégnél folytattam, három évig a várpincészet vezetője voltam. Majd vállalkozói útra léptem, 2006-ban megalapítottam a Prekmurec Kft.-t és visszatértem a kereskedelmi vonalra. A cégem fokozatosan fejlődött, lépésenként építettem, sokszor nehéz körülmények között, de mindig sikeresek tudtunk lenni. Mindig igyekeztem időt találni a családomra és a hobbimra; szeretek kerékpározni, táncolni, sétálni a természetben.

– Sikeres céget vezetett. Mi miatt döntött úgy, hogy indul polgármesterjelöltként?

magyar01192– Úgy éreztem, hogy a községünkben másfajta, pozitívabb és eltökéltebb hozzáállás kell a fejlődéshez. Azt hiszem, ezen a téren tudok valami frissességet felkínálni. Van tapasztalatom a szervezésben, a vezetésben, ezért alkalmasnak éreztem magam a posztra. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok az új dolog és rengeteg a feladat, amik elvégzését szeretném minél előbb megkezdeni. Véleményem szerint a választások nem voltak szerencsés időpontban, hiszen egyes dolgokkal ebben az időszakban csak hiányosan lehetett foglalkozni. Ilyen a költségvetés, amely még nem készült el, valamint a végelszámolás sem. Az új munkatársaimmal is meg kell még ismerkednem. A házon belül jó viszonyokat szeretnék kialakítani, ezt nagyon fontosnak tartom.

– A polgármesteri tisztséget hivatásosan fogja ellátni. Kire bízta a cége vezetését?

– A kft.-t 2018. december 10-ig vezettem. Véleményem szerint jó kezekbe adtam át, nagyon ügyes és odaadó alkalmazottaim vannak. Emellett a két fiam, Alen és Matej is nagy segítséget jelentenek, hiszen ebben a cégben akarnak dolgozni, ami nagyon sokat jelent.

– Megalakult a községi tanács, Ön is hivatalba lépett már. Milyenek az első benyomásai?

– Nagyon sok a tennivaló, a munkatársaimnak pedig ezúton is köszönöm a segítőkészségüket. Én mindezt pozitív hozzáállással és korrektséggel viszonzom. Szeretném, hogy ennek a következményeit a polgárok is érzékeljék. A tanácsban is korrekt és konstruktív viszonyokra törekszem: meg fogom hallgatni a tagok véleményét, de remélem, hogy ezek a polgárokat szolgálják majd. Mindig a polgárok magasabb életszínvonalát szolgáló kezdeményezéseket, és nem az egyéni érdekeket fogom támogatni!

– Megvalósul a tanácsülések élő közvetítése, amit a kampányában támogatott?

– Javasolni fogom, de egyelőre nem tudni, milyen kimenetellel, hiszen erről a tanácstagok döntenek. Mindenképpen figyelembe kell venni a személyi adatok védelmére vonatkozó előírásokat is. Nekem az élő közvetítéssel kapcsolatosan nincsenek fenntartásaim, az ülésekről amúgy is felvétel készül.

– A tanács első komolyabb feladata és együttműködési hajlamának tesztelése a költségvetés elfogadása lesz. Milyen hozzáállásra számít?

magyar01193– Csakis pozitívra, hiszen egyes nagy projektek 2019-re tavalyról kerültek át. Ezek olyanok, amiket az előző tanács és a volt polgármester fogadott el. Nem számítok nehézségekre a költségvetés elfogadásánál.

– Várható-e valamilyen eszközfelosztási változás a költségvetésben? Mire fog odafigyelni, mire helyezi a hangsúlyt?

– Egyes konkrét változásokat már fontolgatunk. Számomra a legfontosabb az, hogy a költségvetés teljesíthető, betartható legyen. Ezen kívül szükséges az említett projektek anyagi vonzatának átvilágítása is.

– Mely projekteket fogja előnyben részesíteni a már megkezdettek közül? Mi lesz az áruház átépítésével?

– Információim szerint a tervkészítés van folyamatban, amely nagy összegű, mintegy 170 ezer eurós megbízás. Az elkészítésével egy ljubljanai tervezői csapatot bíztak meg, de még nem rendelkezem információval, milyen fázisban van a tervezés.    

– Mi lesz az Európa Kulturális Fővárosa projekttel? Tudjuk, hogy 2019-ben be kell nyújtani a pályázati dokumentációt.

– A véleményemet már többször ismertettem: ezen a téren is egy átfogó belső áttekintésre lesz szükség, hiszen az EKF projekt már nagyon sok pénzt felemésztett. Konkrét adatokat kértem arról, mi valósult meg eddig ezen a téren.

– Lendva Község több közintézet alapítója. Mi a véleménye ezek tevékenységéről, helytállásukról? Módosítaná-e az anyagi támogatásuk rendszerét?

– Még nem volt időm mindegyik intézetvezetővel találkozni, de már elindítottuk a folyamatot, például a Galéria-Múzeumban, ismerkedési jelleggel. Szó esett az intézet programjáról, a káderproblémákról, az eddigi község-intézet relációkról. Napirendre került a Könyvtár és Kulturális Központ egyik foglalkoztatottja munkaviszonyba kerülésének kérdése: ebben nem hozok döntést, nem voltam az ügynek részese. Az az álláspontom, hogy az intézetben addig ne alakuljon új tanács, amíg a jelenlegi nem oldja meg a kérdést. Én nem visszamenőleg akarok dolgozni, hanem új lappal indulni.

– Lendva számára fontos az idegenforgalmi ágazat, ebben nem kis szerep jut a Lendva Várja Önt Idegenforgalmi Szövetségnek, mely többek közt a legnagyobb turisztikai attrakció, a Vinarium kilátótorony üzemeltetője. Elég hatékonynak találja a tevékenységét, a pénzelését?

– 2018. december 17-én reggel 7.00 órakor kezdtem el a községnél dolgozni. Nagyon sok mindent elvégeztem már, de mindenre még nincs rálátásom. Az illetékesektől minél előbb le fogom kérni az anyagiakra, a programra és a szakemberállományra vonatkozó beszámolókat. Ennek alapján majd kiderül, melyik az optimális út, amelyre a működést a jövőben terelni tudjuk.

– Mi a véleménye a Lipa szálloda eladásáról?

– Szerintem nincs olyan lendvai polgár, aki ne támogatná a Lipa szállodába új tulajdonos bevonását! A mostani tulajdonos semmilyen konkrét fejlesztési tervet nem készített, nem tett jövőbe mutató lépéseket és nem is irányozott ilyeneket elő. Az a félelmem, hogy ha ezt a tulajdonosváltási lehetőséget nem használjuk ki, akkor további helyben járásra, stagnálásra lehet számítani, ami a lendvai turizmus kárára lenne.

– Milyen intézkedésekkel kívánja fellendíteni a községben a gazdaságot, ami a választási programjának is központi része volt? A kiépült ipari övezet önmagában nem tűnik elegendőnek...

– Ezen a téren nagyon sok lesz a tennivaló, hiszen vannak komoly lehetőségek nem csak az ipari övezetben, hanem az egykori Nafta vállalat elhagyatott ingatlanjaiban is. Már tettem néhány lépést ennek irányában és konkrét megbeszélésekre is hamarosan sor kerül.

– Milyen lesz a kapcsolattartás a helyi közösségekkel?

– Ez a kérdés számomra nagyon fontos. A települések vezetőségei közvetlenül a lakosságtól kapták a megbízást, ezért a polgárok kéréseit, igényeit továbbítaniuk kell a község felé. Nekem és a községnek pedig odafigyeléssel kell viszonyulni a felvetett kérdésekhez. Mindig mindenki számára rendelkezésre kívánok állni a problémák közös megoldása érdekében.

– Milyen viszonyra számíthatnak az egyesületek, sportegyesületek?

– A sport több más mellett olyan terület, amelyre a mandátumom alatt a munkatársaimmal együtt komoly figyelmet fogok fordítani. Támogatni kell a kimagasló eredményeket elérő sportolókat és azon sportágak fejlődését, amelyek korábban nem voltak jellemzőek nálunk. Itt a falusi egyesületekre is gondolok.

– Úgy a község céljainak tervezéséhez, mint a megvalósításához megfelelő szakembergárda szükséges. Kik képezik a legszűkebb munkatársainak csapatát?

– A községi hivatalban 39 munkatárssal dolgozom együtt. Mindenképpen megbízom bennük, a szakmai tudásukban. Fontos, hogy minél jobb, minél színvonalasabb munkát végezzünk és megfeleljünk a polgárok elvárásainak. Bizonyos átszervezésekkel azonban optimalizálni kell a részlegeket, főleg ott, ahol szakemberhiány van. Ilyen a számviteli és pénzügyi, valamint a területrendezési és urbanisztikai részleg. A jövőben mindenképp foglalkoztatunk egy koordinátort, aki a turizmus, az intézetek, a kultúra és az oktatás területén tartja a szereplőkkel a kapcsolatot. A községi hivatal vezetője is a jelenlegi szakemberek közül kerül majd ki.

– Hány alpolgármestert szándékozik kinevezni és mikor?

– Az alpolgármesterek kinevezése egy kicsit várat még magára. Amint már mondtam, először a jelenlegi munkatársakkal kívánok pozitív munkahelyi légkört kialakítani, majd ezt követően kerül sor az alpolgármesterek kinevezésére. Az alpolgármesteri posztra a községi tanács tagjai közül kell javasolnom, a keret, amiből választhatok, tehát adott. A javaslatot a községi tanácsnak el is kell fogadnia, meg kell erősítenie. Hallani már neveket, de volt, aki már saját magát is felkínálta a tisztségre…

– A választásokon sikerrel indult a Lendva községi nemzetiségi tanácsba, tagja lett a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának is. Polgármesterként tagja marad mindkét tanácsnak?

– A lendvai magyar önkormányzatba a község polgárai választottak be – nagyon szép számban. Ezért nagyon hálás vagyok. Úgy gondolom, ez az előző négy évben végzett becsületes munkám eredménye. Most sem fogok a választóimnak csalódást okozni, ezért a mostani mandátumban is tevékeny leszek, mindaddig, amíg a polgárok megbíznak bennem!

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben