kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Feloszlatták az EKF programtanácsát

epk11191Mivel nagyobb volt az elvárás a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 (EKF) projekt héttagú programtanácsától a pályázati anyag elkészítését illetően, mint amit fel tudtak mutatni, Lendva Község vezetése a tagok felmentését javasolta.

epk11192A Magyar Janez polgármester által beterjesztett indítvány heves vitát váltott ki a községi tanács március 6-ai ülésén. Balažek Anton tanácstag már a napirend tárgyalásakor javasolta a témakör elnapolását, de a tanács ezt nem támogatta. A korábbi polgármester az ügy tárgyalásával továbbra sem értett egyet, így a napirendi pont alatt kifejtett véleménye után tiltakozásul kivonult az ülésteremből. Mint elmondta, a háttéranyag nem korrekt a programtanács tagjaival szemben, akik 2017 októberétől sok munkát és energiát fektettek az EKF projektbe. A korábbi polgármester szerint a községi tanács által kinevezett programtanácsot (Aleš Šteger, Süč Dejan, Pisnjak Atilla, Baumgartner Dubravko, Šinko Sabina, Kontrec Melita és Vogrinčič Bojan, a projekt vezetője Mitja Čander volt) inkább meg kellene erősíteni, nem pedig feloszlatni, amit tulajdonképpen a 2017-es kinevezésről szóló határozat visszavonása jelent. A határozat visszavonását a jelenlévő 17 tanácstag közül 14-en támogatták. Az ülésen kialakult vita Süč Dejan korábbi polgármesterjelölt szerint bizonyos vonatkozásaiban politikai leszámolásra, a programtanács tagjai felé irányuló személyeskedésre hasonlított.

Lendvának a kultúrfővárosi cím elnyeréséhez év végéig be kell nyújtania a pályázatot, az úgynevezett „bid book”-ot – hangzott el. A dokumentumnak a projekt vázát és nem a programokat kell tartalmaznia. A konkrét projektcélok hiánya miatt az ülésen Lendva Község Tanácsa úgy döntött, egy bővebb projekttanácsot állít fel. A projekttanács különböző területekről (történelem, néphagyomány, festészet, zene, film és színház, gasztronómia és borkultúra, marketing…) mintegy 50 főt felölelő csapat, kisebb alcsoportokra bontva. A munkát Magyar Janez polgármester vezeti és koordinálja. Ezzel egyértelművé vált, hogy az EKF projekt vezetője így nem Šimonka Tanja lett, aki a polgármester mellett Lendva kultúráját képviselte Muraszerdahelyen és Csáktornyán, ahol muraközi sajtóhírek szerint az EKF felelőseként volt jelen. Šimonka Tanját külső munkatársként vonta be a munkába Magyar Janez polgármester. A létrejött projekttanács feladata a kulturális minisztérium pályázatára versenyképes program összeállítása. 

– Sajnálom, hogy az ülésen ilyen felszólalások hangzottak el, nem az ellentétek kiélezése volt a szándék. Amikor szembesültünk a tényekkel, meg kellett változtatnunk a hozzáállást, hogy javítsunk a munka hatékonyságán. A cél egy nyertes pályázat elkészítése. Most projektvázról, és még nem a konkrét EKF-es programokról van szó – mondta Magyar Janez.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben