kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Komoly szerepet szánnak a vasútnak

vasut1119Azzal a szándékkal, hogy a Lendva–Rédics és a Lendva–Belatinc vasútvonal ismét napirenden lévő visszaállítása, illetve tényleges megépítésének szándéka minél nagyobb súlyt és szélesebb gazdasági jelentőséget kapjon, a kezdeményezést Lendva Község Tanácsa határozatba foglalta.

Az egyöntetűen támogatott határozatot a szlovén kormányhoz továbbítják azzal a kéréssel, hogy a kezdeményezést pozitív hozzáállással kezeljék, a Lendva–Belatinc vasúti összeköttetést pedig országos jelentőségén túl nemzetközi fontosságú projektnek tekintse. A vasúti kapcsolat létrehozásához térségi szintű támogatást kérnek a Muravidéki Regionális Tanácstól. 

Az áruszállításnak a közutakról vasútra történő átterelése az Európai Bizottság környezetvédelmi politikájának egyik prioritása. Az irányelvek szerint 2030-ig a közúti áruforgalom 30 százalékát helyeznék át vasútra. Ebből a szempontból a Rédics–Lendva–Belatinc vonal EU-s támogatásban is részesülhet. Az új vonal Magyar Janez lendvai polgármester szerint fellendülést hozhat a helyi (ipari övezet) és a szlovén gazdaságnak (koperi kikötő). Nem elhanyagolható azonban a környezetvédelmi és a közlekedésbiztonsági szempont sem: Szlovénia gázolajtartaléka Lendván van, a szállítás pedig közúton történik. A Lendva–Belatinc vasútvonal megépítése jó megoldást és szuverenitást is jelent, mivel Lendvát bekapcsolná a szlovén vasúti hálózatba.

A tanács reméli, hogy a Rédics–Lendva–Belatinc vasútvonal projektje ezúttal kellő politikai támogatást kap.

Nincs rá esély 2030 előtt?

Az STA szlovén hírügynökség március 10-én angol nyelvű híreiben közölte, hogy a határmenti Lendva gazdaságának fejlesztése érdekében mielőbb összeköttetés szeretne a szlovén és a magyar vasúti hálózatokkal. A kormány azonban ilyen jellegű beruházásokat 2030 előtt nem tervez – áll a kormányhírben.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben