kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Könyv-elő – Miša Gerič Špacapan: Vinarkov stolp

vinarkov1119Szerzői kiadás, Celje, 2019, 32 oldal.  

A Lendva által beadott Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészítő szakaszában kiírt pályázati felhívástól ösztönözve megjelent Gerič Š. Miša Vinarkov stolp (Vinarko tornya) című, szerzői kiadásban megjelent, 32 oldalas könyve Orbán Péter illusztrációival. A gyermekeknek szánt rövid történet egy többszörösen összetett mondatban összegzi a Vinarium kilátótorony sajátos megépítésének körülményeit.

Miško bortermelő a szalmatetős pincéjében – Vinarko manóval együtt – jobbnál jobb borokat készít, a poén azonban nem ebben van, hanem a pince tetején egy hatalmas gólyafészek is elhelyezkedik… A szünetjelekkel és hatásfokozókkal is megtűzdelt sztori közepén megtudjuk, hogy az örök visszatérés szimbóluma, a gólya valami oknál fogva késik. S ez az öreg szívében mély aggodalmat kelt. Ekkor Vinarko manó ötletére egy „mindennél magasabb torony” építésével kívánnak irányt mutatni a visszatérés madarának, hiszen nem történhet meg, hogy nem talál vissza a fészkére. A három éjjel, három nap zajló megfeszített munka eredményeként meg is épül a torony, el is nevezték rögvest Vinariumnak, ahonnan négy tájegységre nyílik kilátás.

S egyszer csak a távolban fel is tűnik a pápaszemet hordó, piros csőrű, nagy fehér madár – akit elsőként Miško köszönt a toronyból, mutatva neki az irányt, s a gólya meg is köszöni a „csodálatos” toronyépítést. A mese „függelékében” az idelátogató turistának is jut Miško meséjéből, hiszen soha nem tudni, mikor tűnik fel a korlát szélén, búcsút intve az elköszönő turistáknak.    

A klasszikus „egy oldal illusztráció – egy oldal szöveg” szerint építkező mesekönyvben a kilenc mező és tíz tavacska, valamint egy nagy folyó mentén húzódó városka turisztikai és gasztronómiai hagyományának minden egyes elemét felfedezheti az olvasó, a szőlőtől a bográcsig, a gejzírként feltörő termálvíztől az egészségre ürített boros pohárig…   

A lendvai származású sokoldalú szerző-művész-színész-színházalapító (Miškino gledališče) évtizedek óta gyermekközelben van, s a gyerekek „színházi igényeit” kívánja kielégíteni. A mese ötletét is fiától, Janitól kapta. A szép kiállítású, keménytáblás könyvet Orbán Péter tervezte és illusztrálta. A Vinarium előterében 9 euróért vásárolható meg.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben