kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Elfogadták a költségvetést Hodoson

hodoskozs1319Hodos Község Tanácsa múlt heti ülésén többek közt elfogadta a 2018-as zárszámadást és a 2019-es költségvetést, s a tanács emellett egyeztette és tisztázta a hodosi óvoda finanszírozásának kérdéseit is.

 

Képünkön: A Muravidéken, különösen a kisebb településeken egyedülálló urnafal használatát is rendezi a múltheti ülésen elfogadott szabályzat.   

 

A formális napirendi pontok után Orbán Lajos polgármester a szót Herman Jožefának, a Pártosfalvi KÁI igazgatójának adta át, aki beszámolt az iskola keretein belül működő hodosi óvoda tavalyi működéséről, a tavalyi év során felgyülemlett, nagyjából 8.600 eurós hiány okairól. A tanácstagok már az előző üléseken és most is kifejezték nemtetszésüket azzal, hogy év közben a község nem rendelkezett adatokkal a forráshiányról, amely a tavalyi évre megszabott gazdasági ár miatt keletkezett. Tény, hogy a polgármester tavaly két ízben is kezdeményezte a tanácsnál, hogy emeljék meg az óvoda gazdasági árát, a tanács ezt azonban elutasította, így a község a közeljövőben kénytelen törleszteni az említett hiányt. Orbán Lajos szerint keresik a megoldást, habár még ennek a viszonylag csekély összegnek a törlesztése is gondot okoz jelenleg, mivel a 2019-es évre tervezett bevételek nem érkeznek a község számlájára – például a nemzetiségi önkormányzatnak is kénytelenek hitelezni, mert az ismert bonyodalmak miatt még nem érkezett összeg ezen a címen. A tanács végül elfogadta az igazgató beszámolóját, illetve egyeztették azt is, havi szinten küldik meg az egyenleget, amely az esetlegesen év közben szükséges áremelést lehetővé tenné.

A tanács egyhangúlag elfogadta a 2018-as év 582 ezer eurós bevételét és 640 ezer eurós kiadását, vagyis az 58 ezer eurós költségvetési hiányt kimutató zárszámadást elfogadták. Itt szükséges megemlíteni, hogy a község számláján 27 ezer euró maradt a tavalyi év utolsó napján, vagyis ilyen összegű többlettel zárták az évet. A tanács szintén egyhangúlag elfogadta a 650 ezer euró bevétellel és 27 ezer euróval kevesebb kiadással tervező 2019-es év költségvetését is, amelynek nagyobb beruházási kiadásai között a focipálya és az öltöző korszerűsítése, valamint a hodosi halottasház megújítása szerepel.

A folytatásban a tanács rendben találta a községi idegenforgalmi közvállalat, valamint a kommunális közvállalat tavalyi évről szóló beszámolóit, majd 10 centtel megemelték a szennyvízhálózati díjat, amely azonban így sem tudja fedezni a község ilyen jellegű költségeit, vagyis gyakorlatilag valamennyire csökkentették a lakosság szubvencióját. 

Az említettek mellett a tanács elfogadta a község évi sportprogramját, az utak karbantartásáról, a temetkezési szolgáltatásokról szóló rendeletet, de meghatározták a községben található kultúrtermek bérbeadási feltételeit, valamint a községi lap reklámfelületeinek árszabását is.  

 

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben