kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Van igény a mezőgazdasági és vállalkozói támogatásokra

dobr kozs1419Dobronak Község Tanácsa múlt héten a felügyelőbizottság véleményezése nélkül elfogadta a tavalyi 1,5 millió eurós zárszámadást, valamint jóváhagyta a mezőgazdasági termelők és kisvállalkozók támogatásáról szóló pályázati kiírást. Terítékre került a kulturális, idegenforgalmi, sport- és egyéb egyesületek és szervezetek programtámogatása is.   

A község bevétele az elmúlt évben 1,548 millió euró volt, a kiadások pedig 1,526 millió eurót tettek ki. Kardinar Marjan polgármester az ülésen elmondta, a kétmillió eurós költségvetés tervezethez képest a kiesést a beruházások eltolódása, valamint a község tulajdonában lévő ingatlanok eladásának csúszása jelentette. Elsősorban azokról az ingatlanokról van szó, amelyek az idősotthoni költségek fedezésére kerültek a község tulajdonába. Ugyanakkor a költségvetésben fenntartottak eszközöket a tagosításra, amelyre az elmúlt évben nem került sor. A Lendvai Közigazgatási Egység jóváhagyott tagosítása Dobronakon még nem jogerős, jelenleg a fellebbezések vannak folyamatban. Továbbá nem valósult meg Strehovcin és Dobronakon a sportlétesítmények kialakítása. A kiadási oldalon viszont elmaradt a kerékpárutak fejlesztése, a mezőgazdasági és ipari övezetben az útépítés projektdokumentációjának elkészítése, ami az idei évre tolódott, mint ahogy a községi területrendezési terv megvalósítása is. Az említett beruházások projektfüggők és vissza nem térítendő támogatásokkal valósíthatók meg a községben – adott magyarázatot a polgármester. A tanács rövid vita után a felügyelőbizottság véleményezése és áttekintése nélkül rövidített eljárásban elfogadta a 2018-as zárszámadást. Az ülésen viszont már jelen volt a felügyelőbizottság új elnöke, Gjergjek Maja.

Az ülésen az idei mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint a kisvállalkozási támogatások pályázatát vitatták meg a tagok. Mindkét kiírásra 8.000 eurót hagytak jóvá a költségvetésben, a pályázat pedig több intézkedésre irányul és külön feltételeket határoz meg. Többen megkérdőjelezték a kisebb összegű támogatások ésszerűségét, de amint elhangzott, mindkét támogatás iránt volt érdeklődés a községben. A mezőgazdaságban kiírt 4.000 eurós összeget teljes egészében felhasználták tavaly, míg a vállalkozások esetében a kiírt 12.000 euróból három cég összesen 9.000 eurót igényelt.

A kulturális, idegenforgalmi, sport- és egyéb egyesületek programjavaslatánál és pályázati kiírásánál az utóbbi váltott ki hosszas vitát. Megjegyzések érkeztek a programok támogatására kiírt pályázat pontozási rendszerére, elsősorban a tagságról és a tagági díj szükségességéről, majd a hagyományos és az innovatív programok pontértékeléséről. Az érvek között elhangzott az is, hogy gyakran hiányos a programok tartalmi leírása, ami nagy jelentőséggel van az elbírálásnál. Végül elfogadták mind a négy programjavaslatot és pályázati kiírást a követelményekkel és a kritériumokkal együtt. Dobronak Község idén a kulturális programok támogatására 3.000, az idegenforgalom tevékenységére 3.500, a sportprogramok és egyesületi sporttevékenységek támogatására 9.000 eurót, az egyéb tevékenységekkel foglalkozó egyesületek támogatására 2.000 eurót különített el a költségvetésben. 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben