kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Négy év után megnyílik a Muravidék kapuja

expano1519Négy év után elkészült a Expano pavilon a muraszombati Kamenšica bányató mellett. A pavilon – mely jelképesen „A Muravidék kapuja” – a tervek szerint a régió idegenforgalmi és gazdasági csomópontjaként a régiót hivatott népszerűsíteni. Az Expanóban csak a legjobb dolgok választéka látható korszerű technológia segítségével. A pavilon nyílt nappal egybekötve ezen a hétvégén nyílik meg, a médianapon pedig előzetes tájékoztatót tartottak az elképzelésekről.

 Az Expano pavilonban mint építészeti szempontból különleges, a milánói világkiállításon díjazott épületben bemutatók és kiállítások, idegenforgalmi iroda, ajándékbolt, mobilitási központ, pannon ételkülönlegességeket kínáló étterem várja a látogatókat. Az emeleti részen gazdasági és üzleti bemutatkozásokra, konferenciákra alkalmas, a szükséges technológiával ellátott helyiségek állnak az üzletemberek, beruházók rendelkezésére. Az attraktív pavilon látogatói – belépőjegy mellett – interaktív módon, a korszerű technológia segítségével virtuális élménytúrára indulhatnak.

– A pavilonban nem látható minden a Muravidékről, hanem csak a legjobb dolgok választéka, s mindez az eddig megszokottól eltérő módon. A célunk fellelkesíteni a hozzánk érkezőt, hogy a virtuális kóstoló csigázza fel az érdeklődését és szánja el magát a vidék adottságainak felkutatására – mondta a médianapon Lukač Helga, az Expano vezetője. A pavilon igazgatása a Muraszombati Fejlesztési Központ hatáskörébe tartozik. Kar Bojan, a központ igazgatója is elégedettségét fejezte ki, hogy a projekt révén ambiciózus elképzeléseket dolgoztak ki, ami egységesítheti a Muravidéket és terveket ébreszt a vállalkozókban. Ezért többet jelent, mint a turisták kedves fogadása és a beruházók segítése. Perhavec Brigita, a Kulturális, Turisztikai és Sportintézet igazgatója a pavilonban működő regionális turisztikai-információs központra, az idegenforgalmi ügynökségre és a helyi kézművesek és termelők árukínálatára alapozó ajándékboltra hívta fel a figyelmet. Jevšek Aleksander muraszombati polgármester szerint az Expano kínálata az átlag fölé emelkedik, nagy szükség volt rá és már komoly visszhangra talált Szlovénián kívül is.

Az Expano legnagyobb vonzereje a Muravidék interaktív bemutatása, a hőlégballonos repülés és a Mura folyóba merülés szimulációja, a 3D-s időutazás a Muravidék múltjába, a különböző hologramos bemutatók, de ízelítőt nyújt a muravidéki irodalmi, zenei és filmvilágból is. Pihentetésül a pavilon vendéglőjében muravidéki ínyencségeket lehet kóstolni.

Az Expano megnyitását április 13-án és 14-én szórakoztató program köríti, rossz idő esetén a nyílt nap programját a következő hétvégén tartják meg.

 

A beruházás értéke majdnem megduplázódott

Muraszombat 2016-ban sikeres pályázata révén megkapta azt a pavilont, amellyel Szlovénia 2015-ben a milánói világkiállításon mutatkozott be. A Kamenšica bányató mellé felállított Expano elsősorban a Muravidék idegenforgalmának egységes promócióját szolgálja az Élje meg a Muravidéket szlogen alatt, s a pavilon egyben „A Muravidék kapuját” is jelenti. Az építési munkálatok és a belső berendezés összértéke a kezdeti 2,6 millió euróról 4,8 millió euróra nőtt. Ebből 2,6 millió eurót az európai támogatások jelentenek, egymilliót tesz ki a „muravidéki intervenciós törvény” biztosította összeg, míg Muraszombat Község a projektet 1,2 millióval finanszírozta. A bányató környékének rendezése további 1,6 millió eurót jelent. Az Expano promóciós központban kilencen dolgoznak, vezetőjük Lukač Helga.
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben