kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Ezek vagyunk – Tartalmas romanapi ünnepség

romanap1519A nemzetközi romanap alkalmából pénteken szervezett ünnepségen a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a romák integrálódása és befogadása fontosságának hangsúlyozása mellett a sokszínű roma kultúrába, táncaik dinamikájába, sajátos mozgáskultúrájába is bepillantást nyerhetett a közönség.

A romák himnuszának élő előadása után Horvat Nataša, Lendva Község Tanácsának roma képviselője szólt az egybegyűltekhez, kiemelve a romák szerepét a modern kori demokráciák történetében, főleg az 1971-es londoni döntés utáni időszakban, amikor április 8-át a romák nemzetközi napjává nyilvánították. – Nagyon fontos, hogy a romák helyzete a községben évről évre javuljon. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy az állam és a község területén végzett jobbító törekvésekbe maguk a romák is bekapcsolódjanak. Főleg nagy fontossággal bír az, hogy a gyermekek saját otthonukban ébredjenek fel, iskolába járjanak, ahol a fejlődésük biztosított, nekünk pedig az a feladtunk, hogy a szlovén társadalom egyenlő jogú tagjaivá váljanak. Hogy felelősséggel vállalják fel a jogokkal járó kötelezettségeket – emelte ki Horvat Nataša.

Magyar Janez polgármester köszöntőjében kitért a romák kulturális értékeire való figyelés mellett a sok esetben súlyos szociális problémákra. Egy olyan kultúra előtt tiszteleghetünk – folytatta –, mely évszázadok óta része a szlovén és az európai kultúrának is. Ezért a többségi nemzet számára is ünnep kell hogy legyen ez a nap. Lendva Község önkormányzatának, ahogy eddig, ezentúl is célja, hogy segítséget nyújtson a roma közösségnek problémáik megoldásában, hagyományaik és kultúrájuk megőrzésében.

A kultúrműsorban, melyet a községi oktatási intézmények és a kultúregyesületek községi szövetsége szervezett, felléptek többek között a lendvai óvodások és az általános iskolás csoportok, a szerdahelyi Maslačak óvoda növendékei, a csáktornyai oktatási központ tanulói, a lenti Móricz Zsigmond iskola tánccsoportja, a tornisai, a cserencsóci iskolások, valamint a Dobronaki KÁI diákjai.
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben