kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Nem lesz gond a túljelentkezéssel

kozepiskola1719A 2019/2020-as tanév középiskolai beiratkozási adatai szerint a Lendvai Kétnyelvű Középiskola tíz meghirdetett programjába összesen 79 diák jelentkezett. Túljelentkezés van a gépész-, illetve a vegyésztechnikumi szakon, de a beiratkozás ezekre a szakokra sem lesz gond.

A beiratkozási adatok a következők: a gimnáziumba 7 tanuló jelentkezett, a közgazdasági technikumba 5, a vegyésztechnikumba 17 (16 meghirdetett hely), a gépésztechnikumba 23 (16 meghirdetett hely), az autószerelői programba 4, a villanyszerelői programba 5, a bolti eladói programba 7, a mechatronikai programba 8, a gasztronómiai és szállodai szolgáltatások programba 2, míg a kerámiaburkoló- kályhakészítő programba 1 tanuló adta le jelentkezési lapját.

– A 79 beiratkozó diák a tavalyi átlagnak megfelelő nagyságrend – mondta Hajdinjak Prendl Silvija iskolaigazgató a beiratkozási adatok kapcsán –, bár a statisztikákból kiderül, hogy a szlovén tannyelvű iskolákból és a kétnyelvű általános iskolákból érkezők aránya 50:50 százalék. Ami nem túl jó, és az alacsony gyermeklétszám alakult így a helyzet. A csekély túljelentkezés két szakon pedig a gimnáziumi programban aluljelentkezést okoz. A vegyésztechnikusi szakon a 16 meghirdetett helyet eggyel kell bővítenünk, ami nem jelent problémát, de a gépésztechnikumi szaknál a szintén 16 meghirdetett helyre 23 tanuló jelentkezett. De ez sem jelent különösebb problémát, kérvényezni fogjuk egy újabb tagozat indítását. A gimnáziumi osztályt – tekintettel az aluljelentkezésre – is meg szeretnénk tartani, de kérvényezéssel ez is lehetséges lesz – tette hozzá az igazgató.

A szakoktatás területén a jelentkezés átlagos, csupán a kerámiaburkoló-kályhakészítő szak lóg ki a sorból mindössze egy diák jelentkezésével. Az igazgató továbbá kifejtette, nagyobb változásra nem számít a létszám alakulásában, hiszen néhány extrém eset kivételével – ilyen minden évben van – a beiratkozási statisztika „stabilnak” tekinthető.

 

A muravidéki régió nyolc középiskolájában, illetve középiskolai központjában inkább az aluljelentkezés jellemző, a leggyengébb beiratkozást a Radenci Vendéglátóipari Szakközépiskola és a Rakičani Biotechnikai Szakközépiskola jegyzi. Túljelentkezés van Lendván az említett két programban, a sportgimnáziumban Muraszombatban, az asztalos programban a Muraszombati Szakközépiskolai Központban, valamint az iskola előtti nevelési programban és a művészeti gimnáziumban Ljutomerben.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben