kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Egyre csúszik a Lendva-hegyi faluotthon megnyitása

hegyotthon17191Két és fél év várakozás után tavaly júniusban elkezdődtek a Lendva-hegyi faluotthon építési munkálatai. Az új, több célt szolgáló, 278 négyzetméternyi épület beruházási értéke 450 ezer euró. Az új faluotthon építésének befejezését tavaly novemberre, átadását pedig decemberre tervezték. A helyiségeket a helyi közösség azonban máig sem vehette használatba.  

Lendva Község megvásárolta az egykori Lendva-hegyi laktanya telkét, lebontotta a rajta lévő épületeket, és 2018 júniusában elindította az új faluotthon építését. A munkálatok kivitelezésével a Legartis Kft.-t bízták meg. Az építészeti terveket a muraszombati Plangrad Kft. készítette. Az új létesítménnyel a község a kilátótorony miatt 2015-ben lebontott régi otthont pótolja a HK-nak, mellette pedig (a 2. fázisban) turisztikai kínálatot gazdagító glamping-házikók is épülnek majd. A többfunkciós épületben a helyi közösségen kívül helyet kapnak az egyesületek, valamint kialakítanak egy 80 férőhelyes termet is. Az otthonhoz terasz is tartozik majd.

A Lendva-hegyi faluotthon építési munkálatai elején rögtön egyhónapos csúszás következett be, amit – ahogy ezt szeptemberben Denša Ivan, a HK vezetője elmondta – a Legartis Kft.-nél jelentkező munkaerőhiány okozott. A másik ok a laza, labilis talaj volt, amit stabilizálni kellett, ez a beavatkozás is szinte egy hónapot vett igénybe. De még akkor is úgy terveztek, hogy az építéssel, a szerelési és burkolási munkálatokkal, valamint a parkolók és a környék rendezésével novemberre elkészülnek, s megtörténik a decemberi megnyitó.

A megnyitó azonban tovább csúszott, Lendva Község márciusi tájékoztatása szerint a még mindig folyamatban lévő munkálatok miatt. Közben a HK megvásárolta a több célt szolgáló terembe az asztalokat és a székeket, a konyhai és irodai berendezést, valamint a kerti bútort a teraszra.

A Legartis Kft., a munkálatok kivitelezője április elején nyilatkozott a Lendva-hegyi többfunkciós épület építésének befejezéséről. Az épület használati (üzemelési) engedélyének megszerzéséhez az alap az elvégzett munkálatok beszámolója (PID dokumentáció), melynek során rögzítik a tényleges helyzetet, illetve az eltéréseket az eredeti tervektől, akár anyagokban is. Ezen dokumentáció elkészítése már folyamatban van, de az épület átvételének, illetve a használati engedély kiadásának feltétele a műszaki vizsgálat is. Mint a polgármesteri hivatalnál megtudtuk, a vizsgálat előtt még „intern vizsgálatot tartanak az eltérések és hibák megállapítására, amelyeket a kivitelezőnek a műszaki átvételig el kell hárítania.” Sem a községnél, sem a HK-nál nem tudtuk meg, mekkorák és milyen neműek a mulasztások, amiket ki kell küszöbölni, sem azt, hogy ezek miatt tovább csúszhat-e a faluotthon májusra várható megnyitása.
 
hegyotthon17192
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben