kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A lendvai zsidók deportálásának 75. évfordulója

koszoru18191A muravidéki zsidó lakosság elhurcolásának napjára – április 26. – emlékeztünk a múlt héten. Lendva Község vezetősége és Borut Pahor szlovén államelnök Fürst Erika, a holokauszt muravidéki túlélője kíséretében az emlékezés koszorúját helyezték el a hosszúfalui zsidótemetőben.

A hosszúfalui koszorúzás után Borut Pahor államelnök a Lendvai Zsinagógában megtekintette a lendvai zsidóság emlékére felállított állandó kiállítást és részt vett az emlékműsoron, melyet Klarisa Jovanović (ének) és Igor Bezget (gitár) adott a zsidók zenei kultúrájának megidézésével. Az államelnök szólt is a megemlékezőkhöz. „A 20. században történtek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a legkisebb gaztettekből lesznek a legnagyobb bűnök. Ezért nem mehetünk el a kirekesztés bármilyen kezdetleges jelei mellett érzéketlenül. Inkább legyünk túlzottan érzékenyek, mint hogy érzéketlenül álljunk a kirekesztettség bármilyen megnyilvánulása előtt – hangsúlyozta Pahor, hozzátéve, hogy többkultúrájú közegben ez különösen fontos. Ugyanakkor a huzamosabb ideje tartó béke megőrzése továbbra is a legfontosabb feladatunk, a szörnyűségek nem ismétlődhetnek meg újra” – hangsúlyozta az államfő.

Magyar Janez, Lendva Község polgármestere pedig az elhurcolt lendvai zsidó származású lakosságnak a város felemelkedésében tett mintegy 150 éves áldozatvállalásáról szólt és a bűnbakkeresés ellen szólt.   

koszoru18192

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben