kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

Felújított örökségünk

pincekereszt1919 39Kárpát-medencében az Őrség, Göcsej és Hetés vidéke a leggazdagabb területnek számít haranglábakban. A hetési szoknyásharangok – Kámaházán, Göntérházán és Pincén állnak még – fontos népi építészeti emlékek, felújításukkal épített örökségünk egyik ékkövét őrizzük. Kámaházán már átadták a felújított haranglábat, idén a határon túli magyarság épített örökségének megóvására indított Rómer Flóris-terv keretében a pincei és a göntérházi szoknyásharang újult meg. Pincén – a fotón – a felújított kőkereszttel együtt szentelték fel.      

 

A határon túli magyarság épített örökségének megóvására létrehozott Rómer Flóris-terv keretében idén két muravidéki szoknyás harangláb – a pincei és a göntérházi - felújítására került sor. Előbbit vasárnap szentelték fel a szintén felújított kőkereszttel együtt.

A 1999-ben létrehozott, majd 2015-ben újraindított Rómer Flóris örökségvédelmi programot a Teleki László Alapítvány koordinálja. A felújításra javasolt két műemlékvédelmet élvező harangláb tatarozási munkálataira az állapotfelmérés, valamint a pályázati dokumentáció elkészítése után - melyet a helyi közösségek készítettek el -, az alapítvány összesen 2,5 millió forintot (mintegy 7800 euró) hagyott jóvá. Mindkét harangláb az 1800-as évek végén épült.  Keményfa szerkezetük megfelelő állapotban van, tehát nem ezt kellett felújítani, hanem a fenyőfából készült borításukat és héjazatukat.

Pincén Lendva község támogatásával felújították a harangláb közvetlen közelében álló, szintén kulturális műemlékként nyilvántartott 1801-ben állított kőkeresztet is, valamint parkosították a környéket. Vasárnap, a falu búcsúnapján Martin Dolamič Konrad lendvai plébános a szentmisén megáldotta a kápolnában lévő oltárt, majd felszentelte a felújított szoknyásharangot és a keresztet.

„A beruházás a Teleki László Alapítvány és Lendva község támogatásával valósult meg, az összérték valamivel több, mint 20 ezer eurót tesz ki” – mondta Horvat Jožef, a Pincei Helyi Közösség elnöke.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben