kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

Szórt szobákkal növelik a szálláshelyek számát Lendván

turisztikaA tavasz felébreszti az emberben a kirándulóvágyat. Ilyenkor indul be a turistaszezon is, amelynek sikerét a májusi ünnepek alatti foglaltság jelzi. Lendva és környéke is izgalmas kirándulóhelyeket kínál: a Vinarium kilátótoronyban május 1-jén megdőlt a napi látogatók rekordja 2.121 vendéggel, de beindult a pinceturizmus is, amely 50 szálláshelyet kínál a szórt szobás Vinarium szállodában.

  

Az idegenforgalom a Muravidék számára már régóta valódi fejlődési lehetőséget jelent, amely tavaly a több mint 500 szolgáltatás felkínálásával 100 millió euró bevételt termelt, s mintegy 1.600 főt foglalkoztatott. A régió számos turisztikai adottsággal rendelkezik, ezek zömét azonban még mindig nem sikerült kiaknázni. A térség jellegzetessége és potenciálja a megóvott természet, a  vízforrások, az egyedi települési formák, amelyek felismerhető és a régióra jellegzetes turisztikai termék kialakítását teszik lehetővé. A tavalyi adatok szerint a legtöbb érdeklődés a wellness szolgáltatások iránt mutatkozott a régióban, amit a kínálat már követ.  

Egyre jobban előtérbe kerül viszont az aktív kikapcsolódási forma, amihez a Muravidék mintegy 600 kilométernyi rendezett kerékpár- és turistautat tud felkínálni. A Lendva-hegyi Vinarium kilátótorony a 2015-ös megnyitása óta nagy idegenforgalmi mágusnak számít, főleg hétvégeken és ünnepnapokon. Idén áprilisig már több mint 330 ezer látogatója volt. Május 1-jén azonban rekordod döntött: e napon a kilátót 2.121 turista kereste fel, ennyi volt az értékesített belépők száma is. Az ünnepnapon a vendégeket az általánosnál gazdagabb program, étel- és italkínálat várta. Helyi kézműves termékeket, perecet, kürtőskalácsot és Lendva-hegyi borokat lehetett vásárolni, kóstolni. A torony kupolájában kaptárdíszítő festészeti kiállítás volt, amelyet 9.00 és 21.00 óra között lehetett megtekinteni. A torony kilátóteraszán pedig megtörtént az első eljegyzés. A gazdag kínálatot megfelelő formában szerencsés lenne egész éven át biztosítani.

    Muravidék a 2018-as mutatók szerint valamivel több mint hét ezer szálláshellyel rendelkezik. Bár növekszik az egy-két napra idelátogatók száma, a régió – vele együtt Lendva - idegenforgalma a kínálat vonzóvá tételén kívül a vendégéjszakák gyarapítására törekszik. A Muravidékre tavaly 312 ezer vendég érkezett, akik több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek itt, a tartózkodásuk hossza átlagban három nap volt. A legtöbbjük a vidék gyógyfürdőiben szállt meg, Lendván a számuk százezer körül mozgott.    

 

Ötven újabb szálláshely tizenegy borospincében

   

Lendva község a 2019-es évre a turizmusfejlesztés ösztönzése program öt intézkedése között az első a vendégéjszakák számának mintegy 6 százalékos növelésére irányul. Lendván 867 szálláshely áll rendelkezésre a vendégek fogadására, a szobaadók száma 15, a kitűzött cél 148 ezer vendégéjszaka.  A cél elérését segíti a májusi ünnepek küszöbén induló Vinarium szórt szobás szálloda a Lendva-hegyen, amely a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet kivitelezésében valósult meg a Lendva várja Önt Turisztikai Szövetség, a Kebelei és a Strehovci Szőlőtermelők Egyesületének partnerségével.

A Vinarium szórt szobás szálloda projekt (értéke 53 ezer euró) Lendva, Dobronak és Kebele község területén valósul meg. A pinceturizmus kezdeményezése pozitív visszhangra talált a környezetben, a szobakiadási felhívásra 36 borospince, hétvégi ház tulajdonosa jelentkezett. Jelenleg 11 pincében és a Muránia Kerékpárközpont apartmanjában tudnak vendégeket elszállásolni, valamint egy-egy borospincében Dobronakon és Strehovcin. A programterv érdeklődést keltett, így az idegenforgalmi szolgáltatást felkínálóknak a száma valószínűleg emelkedni fog.

A projektbe bekapcsolt borospincék és hétvégi házak (fotós) bemutatója a szükséges tudnivalókkal, ismertetőkkel és egyéb marketingadatokkal a Turisztikai és Fejlesztési Közintézet által működtetett Vinarium szórt szobás szálloda honlap szolgáltatja. Itt rendezhető a szobafoglalás és fizetés is egyaránt. Az intézet a pinceturizmus hálózathoz társult tulajdonosokkal szerződést köt a szolgáltatásról, amely tartalmazza a szobakiadó bevétele egy részének az elkülönítését is, amit a hálózat a működtetési költségeik fedezésére fordít (piaci értékesítés, különböző akciók megszervezése, marketingszolgáltatás…). A szórt szobás szálloda a turisztikai szervezés innovatív formája, s a szálláshelyet kínáló borospincék különböző területeken történő elosztása jellemző, közös a recepciójuk, a helyfoglalási rendszerük.    

     Az idegenforgalom is állandó fejlesztést, újítást és befektetést, igényes megjelenést követel, hanyatlást pedig nem tűrő ágazat. A helyi turizmus magasabb szintre emelése és gazdagítása együttműködés-függő, amelyben az embereknek is meg kell találniuk önmagukat.  Lendva község az idegenforgalom fejlesztésére 140 ezer eurót fordít az idei költségvetésből, ebből a turisztikai egyesületek és a szövetség támogatására 20 ezret, amire a nyilvános felhívás május 15-ei zárási határidővel már megjelent.  

 

maja guld 1Guld Maja, a Vila Idila hétvégi ház tulajdonos
"A pinceturizmus projektről a médiából szereztem tudomást, s mindjárt felkeltette érdeklődésemet, hiszen Lendva-hegyen már egy ideje rendelkezem hétvégi házzal. Már korábban érlelődött bennem a gondolat a szobakiadásról, turizmusról, de az ember nem lehet egyszerre három helyen. Pedig szép a ház és a hely, gyönyörű a kilátás, kitűnő kikapcsolódási, pihenési élményt nyújt, és ki tudjuk adni. Szerintem nagyon jó lehetőség a hálózaton keresztül felkínálni a szobákat, hiszen sok adminisztrációs és marketingteendő alól tehermentesít, ami fontos tényező.  A hétvégi házunkba a szobakiadási célra nem kellett sokat befektetni, inkább ehhez megfelelő szobai, konyhai, fürdőszabai textíliát és kellékeket kellett beszereznünk. Reggelit nem adunk, viszont minden vendéget személyesen fogadok vendégköszöntő falatokkal, szlovén reggelivel: helyi termelői almával, mézzel, vajjal, házi kenyérrel, borral. Üdvözlöm a kezdeményezést, az üzleti szerződést már megkötöttem a Turisztikai és Fejlesztési Közintézettel."

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben