kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Egyezmény Lendva és Muraszerdahely között

egyezmeny2019Az együttműködés elmélyítése és fejlesztése a célja a Lendva Község és a muraközi Muraszerdahely között megfogalmazott egyezménynek. A megállapodást ünnepélyes keretek közt a két község polgármestere, Magyar Janez és Dražen Srpak május 8-án írta alá a szlovén Benica és a muraközi Križevci közötti kompon.

A polgármesterek kézjegyével ellátott egyezmény erősíti az együttműködést a két szomszédos község között a fejlesztések, a gazdasági kapcsolatok, a mezőgazdaság, a kultúra, a turizmus és a sport területén. A dokumentum továbbá foglalkozik a tudomány, a kommunális ellátottság és a közlekedés, az oktatás, a környezetvédelem, az egyesületek együttműködése, valamint a természeti csapások elleni védekezés kérdésével is. Mindezeken túl lehetőséget nyújt a polgárok eddig is jó és baráti kapcsolatainak szorosabbra fűzésére, alapozva a Lendvát és Muraszerdahelyt már régóta összekötő történelmi, testvéri szálakra. Az együttműködési megállapodást az időnként még közlekedő križevci kompon írták alá, abban a Mura-menti idilli környezetben, mely a schengeni határ miatt nem látogatható szabadon. A múlt szerdai esemény helyszínére a két község polgármesterei községi küldöttséggel és a média kíséretében érkeztek meg. A vendégekért komppal a lendvaiak keltek át a Murán, majd felhangzott az EU himnusza, majd a szívélyes üdvözlés közepette megtörtént az ajándékcsere is. A Mura közepén a polgármesterek ünnepélyesen aláírták az egyezményt a kapcsolatok serkentéséről, a szomszédos nemzetek közti egyetértés erősítéséről.

– Lendva és Muraszerdahely között mindig szorosak voltak a kapcsolatok, ezen belül a családok és a polgárok közötti kapcsolatok is. De még előbbre kell tekintenünk, megalapozva a jövőt. Ennek szellemében kötöttük meg az egyezményt, ami magasabb szintre emeli és a konkrétumok terébe helyezi a kapcsolatokat. Egyes projekteken már dolgozunk, az elképzelést és a kivitelezést támogatja az EU is – nyilatkozta Magyar Janez polgármester a Mura folyó közepén lehorgonyzott kompon.

– A Mura összeköt minket, így a jószomszédi és baráti kapcsolatokat továbbfejlesztjük az élet minden területén. Meg vagyok győződve arról, hogy Janez barátommal jó példát tudunk mutatni arra, hogyan nézzen ki az élet a határ mentén – jelentette ki Dražen Srpak, Muraszerdahely polgármestere. A két város képviselete – már az egyezmény értelmében – még májusban találkozik a pécsi Pannon EGTC igazgatójával, hogy felmérjék, milyen közös projektek megvalósítása lehetséges a továbbiakban.   

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben