kele
perec1
garas1
64. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2020. 02. 27.
kiscim0820
 

Spárgaételek a látványkonyhából

sparga2019Idén már 7. alkalommal rendezte meg a Spárgafesztivált a Hosszúfalui Helyi Közösség, a már hagyományossá vált tavaszi rendezvény idén is rengeteg embert vonzott. A látványkonyhában spárgából készült ínyencségek készültek, a gazdák Lendva-hegyi borokat kínáltak. A helyi termelőktől friss spárgát lehetett vásárolni, fehéret, zöldet és lilát… A rendezvény táncmulatsággal zárult.

A szombat késő délelőtt induló 7. Spárgafesztivál részvevőit és a vendégeket Bacsi Borut, a Hosszúfalui HK elnöke és Kolenko Igor, a rendezvény koordinátora köszöntötte. A spárgaünnep Hosszúfaluban a spárgából készített ételeknek teremt hagyományt, s viszi messzire Lendva hírnevét, kultúráját és gasztronómiáját, de mint Bacsi kiemelte: a rendezvény összeköti a helyieket is, ami szintén egy fontos szempont. A napsütéses szombaton a helyi termelők (a Szarjas, Gomzi, Göncz és Radikon család) a rendezvény látványkonyhájában sürgölődtek, spárgából készült ételkülönlegességeket készítettek gazdag választékban. Lehetett kóstolni spárgalángost, spárgás pizzát, szalonnába göngyölt spárgát, spárgás gyrost, spárgás gnocchit, spárgalevest, spárgás hamburgert, spárgás cicafánkot, spárgás pogácsát, tekercset, spárgás-epres desszertet… A helyi bortermelők finom nedűkkel várták a látogatókat, s jelen voltak tarka kézműves portékáikkal a hazai kézművesek is. A gyerekeket légvár és a csillámtetkó várta. A tombolajegyeket a Spárgakirálynő árusította estig, a táncmulatságig.

Még a kultúrműsor előtt (melyben óvodások, néptáncosok és népdalkörök szerepeltek) a fesztivál közönségét üdvözölte Kolenko Igor is. Kiemelte: a rendezvény elsődleges célja a spárga mint kultúrnövény népszerűsítése, a gasztronómiai lehetőségek bemutatása. A szervezők hozzá kívánnak járulni a hely turisztika fejlődésének előmozdításához és népszerűsítéséhez, illetve fel szeretnék hívni a figyelmet a helyi mezőgazdasági erőforrásokra, a mezőgazdasági önellátásra, valamint az innovatív vállalkozói elképzelésekre, az ezt célzó ösztönzések szükségességére és a piaci rések felkutatására – mondta Kolenko Igor a vállalkozói lehetőségekről. Hosszúfalu Szlovénia északkeleti részének legnagyobb spárgatermelő települése, és ezt a rangot meg szeretné őrizni a jövőben is.

A hetedszer megszervezett Spárgafesztivál Hosszúfaluban idén is jól sikerült, bizonyítja ezt az is, hogy kora délután szinte színültig megtelt a kultúrotthon udvara, illetve a hosszan kígyózó, ételkóstolásra várakozó vendégek sora. A gazdag kínálat, a frissen készített spárgaételek ízvilága és minősége elnyertek a látogatók tetszését. A fesztiválon két helyi termelőtől friss spárgát is lehetett vásárolni, eladásra szánt készletüket azonban messze túlszárnyalta a kereslet… De lehetőség a pótlásra jövőre is lesz.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben