kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

Tavaly 7,5 millió euróból gazdálkodtak

marac20191Marác Község tavaly mintegy 7,5 millió euróból gazdálkodott, a beruházásokra ennek 30 százalékát fordították, újabb hitelhez nem kellett folyamodniuk – áll a község 2018-as ügyviteli évének zárszámadásában. A tanács a turisztikai fejlesztéseket támogatva módosította a területrendezési tervet.

Glavač Alojz, Marác Község polgármestere a tanács múlt heti ülésén a tavalyi községi költségvetés zárszámadásával kapcsolatban kifejtette: az ügyvitel mindvégig kiegyensúlyozott volt, újabb eladósodásra nem került sor. Az átalánykeret azonban kevés mozgásteret nyújt a beruházásokra, hiszen a község területe és a lakosság létszáma nem arányos: viszonylag nagy és ritkán lakott területről van, a lakosság számához igazodik azonban az átalány összege. A mintegy 7,5 millió euró bevétellel rendelkező költségvetés 30 százalékát a beruházásokra, 20 százalékát pedig az oktatásra fordították.

 marac20192A község még nem tudta értékesíteni a golfpályát, hiszen annak bérlőjével, a SAVA Turizem társasággal pénzügyi nehézségei miatt nem köttetett üzlet. Egyébként a község mintegy 169 ezer euró értékben adott el ingatlant, míg vásárlásra 70 ezret fordított. A leltári beszámolóban – a zárszámadás melléklete – a tartozások tételén 42 ezer euró kintlevőség leírását javasolták, hiszen nem behajtható, elévült tartozásokról volt szó. Vitába szállt ezzel Kodila Štefan tanácstag, úgy vélte, hogy a 2.720 euró behajtása több erőfeszítést érdemel, mint amennyit a községi hivatal tett. Illetve feltételül kellene szabni az érintett jogi személynél a jövőbeni befektetéseihez szükséges beleegyezések megszerzését. A községi tanács a kezdeményezést nem támogatta, a zárszámadást pedig elfogadta. A tanács jóváhagyta a községi területrendezési terv módosítását, amivel a Vivat szálloda lehetőséget kap az újabb sportlétesítmények megépítésére a szálloda körül. 

A községi elismerések és díjak odaítéléséről szóló módosított szabályrendelet alapján ezeket nem csak a községi ünnep alkalmából, hanem más, kimagasló figyelmet érdemlő történések esetén is ki lehet osztani. Újnak számít a polgármesteri elismerés is. A készülőben lévő községi fejlesztési stratégia júniusban kerül a nyilvánosság elé. A község ismét szorgalmazni kívánja a körforgalom kiépítését a községháza előtti kereszteződésben és sürgetni fogja a Bogojina és a sztrádacsatlakozó közötti útszakasz felújítását.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben