kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Nem nyújtanak támogatást a külsős gyermekek után

ovoda2019A közszférában a bérpolitika változása a nevelési és oktatási tevékenységekben is áremeléseket vált ki. Ezek ellensúlyozását a különböző támogatások jelenthetik, de ezek nem mindenütt valósul(hat)nak meg. Kedvező példa Marác esete, ahol a község tanácsa ugyan jóváhagyta az úvoda kérelmét az óvodai ellátás gazdasági árának 3,38 százalékos emelésére, a megszavazott támogatással viszont ez nem jelent plusz megterhelést a szülők számára.

Az óvodai ellátás új, május 1-jétől hatályban lévő gazdasági ára 439,12 euró (korábban 424,84 euró volt), amihez a községi költségvetés 59,51 euró szubvenciót biztosít (korábban ez 45,23 euró volt). A támogatás emelése a költségvetésben újabb 3.000 eurós kiadást jelent havonta. A községi hozzájárulást azonban csak azok a szülők kapják meg, akik a Maráci községben állandó lakhellyel rendelkeznek.

A község hat településén működő óvodákat 210 gyermek látogatja, néhányban (Martjanci, Marác) várólista is van. Gyakori eset, hogy a maráci gyermeket nem tudja a szülő a kívánt óvodába íratni, mert külsősök töltik be a férőhelyet. Ezen most a támogatási politika révén kívánnak változtatni.

Az óvodai ellátás gazdasági árának meghatározása kapcsán előtérbe került az óvodák épületeinek állapota, illetve ezek elhúzódó szanálása is. Néhány tanácstag elfogadhatatlannak tartja, hogy – legtöbbször a pénzhiányra hivatkozva – elmarad a teljes körű szanálás, míg bizonyos egyesületek pénzigényes felszereléseket vásárolnak, melyeket évente csupán egy-két alkalommal használnak.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben