kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Ismét teljesítve a nagy muravidéki gyalogtúra

pincehodos2019Összesen harminchat túrázó vett részt szombaton az idei nagy muravidéki gyalogtúrán, ami összekapcsolja a Lendva-vidéket és Goricskót.

A 47 kilométeres, Pincétől Hodosig vezető gyalogtúrát Abraham Boris civilként és Hranilovič Viktor, a csentei Pálinka Turisztikai Egyesület vezetője szervezte. A túrán muravidéki magyarok és szlovénok vettek részt, tízen pedig Magyarországról érkeztek. A teljes útvonalat összesen 23-an teljesítették.

Az idei túra kora reggel, 5.30-kor Pincéről indult, itt a Jaklin és a Feher család indította útnak a lelkes csoportot. Átszelve Völgyifalut Csentében a helyi közösség képviselői állítottak fel pihenőpontot. Itt csatlakozott Horváth Ferenc, a muravidéki magyar önkormányzat elnöke és nemzetiségi parlamenti képviselő is a csoporthoz. Lendván a Muravidéki Magyar Rádió szerkesztőségében várták a csoportot élő bejelentkezésre, majd Hosszúfaluban az idei Spárganap legelső vendégeiként köszönthették őket az ottani szervezők. Hídvégen áthaladva Kámaházán a Tivadar család fogadta a túrázókat házi finomságokkal, Dobronakra érve pedig 22 kilométerrel a hátuk mögött egy nagy pihenő következett a Kézművességek Házában. Itt a helyi magyar önkormányzat elnöke, Varga Edit köszöntötte a csoportot, majd egytálétellel kínálták őket. Az út erdei szakaszon folytatódott, elhaladva a Vogler ház mellett. Szentlászlón a helyi közösség vendégszeretetét élvezték a túrázók, majd alig néhány kilométer múlva Kisfaluban a faluközösség, Pártosfalván pedig az Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület borászati szekciójának tagjai állítottak fel a számukra standot.

A goricskói dombok legyőzésére még 15 kilométer maradt hátra. Szerdahelyre érkezve az Antal Ferenc Művelődési Egyesület tagjai, illetve Vugrinec Zsuzsi, a Marác községi magyar önkormányzat elnöke, Domonkosfán pedig a Sal községi magyar önkormányzat képviselői és elnöke, Orban Dušan üdvözölte és vendégelte meg a csoportot.

Innen a határkövek mentén haladva a túra legnehezebb szakasza következett. A túrázók dimbes-dombos erdei ösvényen haladva tették meg az utolsó kilométereket. A domaföldi egykori őrtoronyhoz érve a helyiek frissítővel, házi süteménnyel várták a csoport érkezését, hogy az utolsó 2,5 kilométert már biztosan sikerüljön legyőzni. Készült csoportkép a hodosi vasútállomáson és a Hodos helyiségtáblánál is. A végállomás pedig az Abraham család udvarán volt, ahol a túrázókat a család vacsorával fogadta.

A túrán résztvevők emléklapot, a teljes távot teljesítők pedig elismerést kaptak a szervezőktől. Az extrém kirándulók között ott volt Soós Mihael, a lendvai MNMI igazgatója, illetve Lugosi Arnold, a magyarországi Szalafő polgármestere, aki a teljes távot teljesítette.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben