kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

Rokkantbarát Község projekt

rokkant20191Hétfőn a Rokkantak Lendvai Községközi Egyesülete és Lendva Község szervezésében kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatták a Rokkantbarát Község projektet, majd a tanácskozás után egyhangúlag elfogadták Lendva Községnek a projekthez való csatlakozását.

rokkant20192A kerekasztal-beszélgetésen a község mozgáskorlátozottait vagy más segítségre szorulókat tömörítő egyesületek, valamint a területi szervezetek képviselői jelenlétében Gjerek Jožef, a Rokkantak Lendvai Községközi Egyesületének elnöke mutatta be a Rokkantbarát Község projektet. Mint mondta, ennek nyomán a községben a mozgáskorlátozottak életkörülményei és életszínvonala javulhat, s a község vállalja azt is, hogy intézkedéseiben figyelembe veszi a szükségletek sokszínűségét. A tanácskozáson a jelenlévők konkrét példákkal mutatták be a községben a mozgásukat akadályozó pontokat, a nehézségeket, amelyekkel naponta találkoznak az életben, legyen az a közlekedésben, a közintézetekben, a lakótömbökben vagy a bevásárlóközpontokban. Az életszínvonaluk sok esetben csorbát szenved. A kulturális események, a könyvtár látogatása és még sok hasonló helyzet kapcsán is több felvetés hangzott el, ami a többi polgár számára nem észrevehető gond. A felszólalások között viszont szerepelt az is, hogy az akadályok elhárítása elsősorban mellett a másság és a mozgáskorlátozott személyek elfogadása szükséges a környezet részéről.

rokkant20193Magyar Janez polgármester az eseményen kifejezte, készek arra, hogy a község csatlakozzon a projekthez, és elkötelezte magát, hogy a jövőben a célra anyagi hátteret is biztosít, ezzel hozzájárulva a rokkantak, közvetve pedig az összes polgár életszínvonalának javításához. Hangsúlyozta viszont, hogy az összes akadályt és nehézséget nem lehetséges egyszerre elhárítani. A következő lépésben a községi tanács munkacsoportot nevez ki, amely először helyzetfelmérést végez, ami alapul szolgál az akcióterv kidolgozásához. A helyzet feltérképezése kiterjed a falvakra is. Az akciótervet novemberig kell elkészíteni, hiszen akkor jelenik meg az országos rokkantszövetség által kiírt pályázat, amelynek az akcióterv pontos meghatározása az egyik alapfeltétele. Amennyiben a községközi egyesület pályázatát a szövetség jóváhagyja, mintegy két éven belül megvalósítható lesz a program.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben