kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Gondosabban kellene szelektálni

dobron ules21192Dobronak Község Tanácsának május 15-i ülésén a tagok a kommunális hulladékszállításról és az ivóvízdíjról szóló idei elaborátumokat fogadták el, emellett elégedettségüket fejezték ki a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet elmúlt évben elvégzett munkája kapcsán.

A Saubermacher Komunala igazgatója, Dervarič Drago az ülésen elmondta, hogy a községben az elmúlt négyéves időszakban az elszállított vegyes hulladék mennyisége 13 tonnával növekedett. A szelektív hulladékgyűjtésben is változtak az arányok, a biológiai hulladék mennyisége pedig az említett időszakban 54 százalékkal nőtt. A a polgárok dobronaki hulladékgyűjtő udvarban is 64 százalékkal több szemetet adtak le. Az igazgató szerint ez a növekedés a lakosság egyre öntudatosabb hulladékgazdálkodására utal. Eltérések viszont vannak, hiszen a biológia hulladékot csupán a lakosság három százaléka tárolja kukában, amiért a vállalat 1.200 eurós elszállítási költséget számolt el, míg a vegyes hulladék elszállításra 41 ezer eurót. Mivel a szolgáltatás költségei a megengedett 10 százalékos eltérés keretében mozognak, idén nem szükséges tanácsi jóváhagyás az árakat illetően. Így a tavalyi évhez hasonlóan a polgárok a 120 literes vegyes hulladéktároló kuka elszállításánál 83 eurós évi költségre, a biológiai hulladék elszállításánál 91 eurós költségre számíthatnak idén is. Februárban a vállalat elemzést végzett a vegyes hulladék tartalmáról, amiből kiderült, hogy a vegyes szemét között több mint 40 százalékban biológiailag lebomló hulladékok landoltak, emellett a papír és a műanyag hat százalékban került a vegyes hulladékot gyűjtő kukákba, öt százalékban textília és üveg, mintegy három százalékban pedig fémhulladék volt jelen. Összességében a vegyes hulladékot tartalmazó kukákba mintegy 65 százalék olyan hulladék került, ami gondosabb szelektív gyűjtésnél máshova tartozna. Erre azért is figyelmeztetni kell, mert a vegyes hulladék költségei a legmagasabbak – hangsúlyozta az igazgató, így a hulladékgyűjtés terén bőven van még mit tenni. A tanácstagok egyetértettek azzal is, hogy szükséges a polgárok folyamatos tudatosítása.

dobron ules21191Az ülésen Gerenčer Jožef, az Öko-Park Kft. igazgatója mutatta be az ivóvízdíjról szóló elaborátumot, amelyből kiderült, hogy az elmúlt évben a községben 72 ezer köbméter vizet használtak el, ami a vízhálózati rendszer 41 százalékos kihasználását jelentette. Mivel az elmúlt évben a tervektől eltérően kisebb volt a vízfogyasztás, a hálózati díj idén 2,6453 eurót tesz ki. A 20 százalékos községi támogatással pedig háztartásonként a havi költségek adó nélkül 2,1162 eurót jelentenek.

A tagok eredményesnek minősítették a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet tevékenységét, amelyet Horvat Elizabeta igazgatónő mutatott be. Beszámolójában kiemelte, hogy az idegenforgalmi vásárokon való részvétel hozzájárult ahhoz, hogy tavaly 50 ezer turista látogatott el Dobronakra, ebből a magyar látogatók aránya 60 százalékos volt, és egyre többen érkeznek Horvátországból is. Az intézet három határon átnyúló projekt megvalósításán dolgozik, amelyek segítségével berendezték az infó-pontot, promóciós anyagot készítettek, programokat, rendezvényeket, képzéseket szerveztek és sikeresen kivitelezték a Telekaland projektet is. Az igazgató hozzátette még, hogy az intézet a rendelkezésre álló anyagi háttérrel és a két alkalmazottal több munkát nem tud vállalni, ezért a fejlődés érdekében közös megoldásokra kell törekedni. 2018-ban az intézet mintegy 170 ezer euró bevétellel rendelkezett és 173 ezer euró kiadása volt.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben