kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Hét hónap alatt újították fel a Szentlászló–Kebele útszakaszt

sztlaszlout21191A Szentlászló és Kebele közötti mintegy 7,5 kilométernyi, állami kezelésben levő útszakasz már évek óta elkeserítő állapotban volt. Az út szanálása hosszú várakozás után tavaly november 6-án indult el. A javítási munkálatok során megszilárdították a talapzatot, az útra új aszfaltburkolat került, kimélyítették az árkokat, hidakat és vízáteresztőket helyeztek el. A beruházás értéke 972 ezer euró volt.

A napokban fejeződött be a Szentlászló és Kebele közötti út (R3 724) aszfaltozása, amit majd az útpadkák gyalulása és a burkolatjelek felfestése, a közlekedési táblák elhelyezése és egyéb forgalomtechnikai tárgyak elhelyezése követ. A munkálatok május 31-ig teljes egészében befejeződnek – ígéri az állami útgazdálkodási vállalat (DRSC). Korábban az úttest töredezett és repedezett aszfaltburkolata, a kátyúk, a kidomborodott és kikagylósodott sávok, a megsüllyedt útpadkák miatt csak lassan és igen óvatosan lehetett közlekedni az úton.

sztlaszlout21193– Nagy szükség volt a Szentlászló–Kebele út javítására. Az úthibák már veszélyt jelentettek, pedig az úton személyautók, teherautók, buszok és mezőgazdasági gépek egyaránt nagy számban közlekednek. A szűk úttesten főleg a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak körültekintően kellett közlekedniük. A részben a Maráci községhez, részben a Kebelei községhez tartozó útszakasz a goricskóiaknak a legközelebbi összeköttetést jelenti Lendva, illetve Dobronak felé – mondta lapunknak Janko Robert, a Szentlászlói Helyi Közösség elnöke. Hozzátette, hogy a még folyamatban lévő munkálatok miatt a mezőgazdasági gépeket kivéve teljes útlezárás van érvényben, ami miatt a helyieknek 12, illetve 7 kilométernyi kerülőutat kellett megtenniük. Az útlezárás ideje alatt pedig a faluban megszűnt a buszjárat.

sztlaszlout21192– Tudtuk, hogy alapos útkarbantartási munkálatok folynak majd a szakaszon, de a javítási időszak mégiscsak hosszúnak tűnt. Az ígéret, hogy az első fázis tavaly december 7-ére elkészül, nem valósult meg. Nem tudjuk, miért, és különben is nagyon kevés információval rendelkeztünk az állami beruházásról, a munkálatok folyamatáról. Mi itt a faluban elvártuk volna, hogy a fő- és az alkivitelező ütemesebb munkát folytasson, tekintettel az enyhe téli időjárásra is – jegyezte meg Janko Robert, hozzátéve, reméli, hogy a felújított utat mielőbb átadják a forgalomnak. Ahhoz viszont az esteleges hibákat a kivitelezőnek még el kell hárítania.

Az Infrastrukturális Minisztérium közbeszerzésén a Pomgrad cég nyerte el az útkarbantartási munkálatok elvégzésének feladatát mintegy 972 ezer euró értékben, 2019. május 31-ei kivitelezési határidővel. Némi csúszás már az út talapzatának megszilárdítása során jelentkezett, amit a főkivitelező Pomgrad, illetve alvállalkozója, a Nograd cég be tudott hozni. A DRSC véleménye szerint – tekintettel a beruházás terjedelmére – a kivitelezésre fordított idő nem szokatlanul hosszú, a munkálatok az ütemtervvel összhangban valósulnak meg.

 Glavač Alojz maráci polgármestertől megtudtuk, a községre az útjavítást illetően semmiféle kötelezettség és feladat nem hárult, hiszen a beruházó az Infrastrukturális Minisztérium, amely a pénzkeretet is biztosította.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben