kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

A tanulás fesztiválja – idén Lendván is

tanulas21191Az életen át tartó tanulás hete kapcsán május 15-én idén első alkalommal – 16 más szlovéniai város mellett – Lendva volt az egyik helyszíne „A tanulás fesztiváljának”, melynek keretében a Színház- és Hangversenyteremben több mint harminc szervezet mutatkozott be.

Az életen át tartó tanulás hete, mely jövőre ünnepli 25 éves jubileumát, az egyik legismertebb oktatási és képzési kampány Szlovéniában. A tanulás fesztiválját mint a mozgalom központi rendezvényét minden évben májusban szervezi meg a Szlovén Andragógiai Központ. Idén a Muravidéken Lendva is fesztiválváros volt, sajnos a hűvös, esős idő a bemutatkozókat a szabadtérről a Színházterem előcsarnokába szorította. A rendezvényt a Kultúregyesületek Községi Szövetsége koordinálta a Lendvai Népi Egyetem és Lendva Község közreműködésével.

tanulas21192A rendezvény sajtótájékoztatóval kezdődött a zsinagógában, ahol Hojnik Kelenc Rahela, a Lendvai Népi Egyetem igazgatója köszöntötte a részvevőket: Magyar Janez lendvai polgármestert, Sraka Alojzot, a Muraszombati Tanácsadási Központ vezetőjét, Dravec Dejant, a Muraszombati Népi Egyetem vezetőjét, Horvat Natašát, az Andragógiai Központ kitüntetettjét – az elismerést a felnőttképzés, elsősorban a romák képzése terén elvégzett munkájáért kapta –, Horvat Jožefet, a lipovci tanulmányi szakkör szakmentorát és Hozjan Danijelát, a Kultúregyesületek Szövetségének vezetőjét.   

Hozjan Danijela a tanulás és a kompetenciák elsajátításáról elmondta: a gyermek növekedése a tanulással karöltve valósul meg, melynek az emberi életmód változásában is fontos szerep jut, mint ahogy a tudásnak is a magaviselet kialakulása és az érzékelés területén. Magyar Janez polgármester a kultúrotthon aulájában felállított standokra való pillantva örömét fejezte ki, hogy a községben is egész napos rendezvényt szentelnek a tudásszerzésnek és a tanulásnak. Beszédét egy kínai közmondással fejezte be, mely a tudást az ár elleni hajózáshoz hasonlítja: ha rosszul evezel, visszafelé sodor az ár.

tanulas21193A színházterem előcsarnokában a szervezők, a társszervezetek képviselői, a környező szervezetek, intézmények tudásparádét mutattak be fellépőkkel, a különböző egyesületek pedig standokon, szórólapokkal és nyomtatott anyagokkal tájékoztatták az érdeklődőket tevékenységükről. Az iskolák néptánc- és énekes produkciókkal is bemutatkoztak. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben