kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

2. Muravidéki Rétesnap Csentében

retes2219A 2018-ban megrendezett első Rétesnap igen pozitív visszhangot kapott, így az eseményt a csenteiek lelkesen megszervezték idén is, sőt, még bővítettek is a programokon. Míg tavaly csupán a rétesek „versengtek” egymással, idén a szombati rendezvényen a hímzett kötények kiállítását is megrendezték, melyen a legszebbeket díjazták is. A legszebb kötényt Gál Katica, a legjobb rétest Bacsi Olgi és barátnői készítették.

De mielőtt még sor került volna a kötények díjkiosztójára, kultúrműsor volt a faluotthon melletti sátorban. Elsőként Kolenko Branko, a Csentei Helyi Közösség elnöke köszöntötte a vendégeket. Beszédében megköszönte a sok ügyes kéznek a finom réteseket és a szebbnél szebb kötényeket. Kiemelte, hogy a muravidéki magyarság desszertje, a rétes elengedhetetlen édesség a helyi ebédeknél, ezért szervezték meg már másodszor ez az esemény. Utána Lendva Község polgármestere, Magyar Janez is köszöntötte az egybegyűlteket. Többek közt elmondta, reméli, hogy a Rétesnapot hosszú évekig megtartják, hiszen a vidék kultúrájához a gasztronómiai különlegességek is hozzá tartoznak, és a rétes kifejezetten az. Végül Horváth Ferenc nemzetiségi parlamenti képviselő, az MMÖNK elnöke szólt, aki külön kiemelte a köténykiállítás fontosságát. A műsorban ezután az Új Muravidék citeraegyüttes, a hazai népdalkör, a Romano Jilo tánccsoport és a Pomurje horvát kultúregyesület tánccsoportja szerepelt.

 

 

Ezután következett a legszebb kötények díjkiosztója. A háromtagú zsűri – Bazsika Magda, Fehér Andrea és Berden Nusi – 108 kötényt vett szemügyre, melyeket 54 személy hozott a szemlére. A főleg kalocsai és hetési mintájú kötények mind egyediek voltak, nem volt köztük két egyforma. Különdíjban részesült egy három kötényből álló garnitúra, melyeket Hozjan Alenka készített. A harmadik Piberčnik Magda, a második Gyurica Magdus, az első helyezett pedig Gál Katica köténye lett. A díjkiosztó után Feke Pál szórakoztatta a közönséget, majd következett a legfinomabb réteseknek járó díjkiosztó.

 

 

Rétesek szinte minden muravidéki településről

 

Szinte minden muravidéki faluból, Pincétől Hodosig különböző fajta réteseket hoztak minősítésre. A 47 beérkezett minta között volt túrós, almás, mákos, darás, diós és káposztás rétes, valamint a vegyes változatok között túrós-meggyes vagy cseresznyés, tökös-mákos, túrós-barackos, almás-málnás, de volt kelt és krumplis változatú is. Egyesek egy kis kuriózummal is próbálkoztak, így volt túrós mandulás-körtés, valamint spárgás-epres-túrós és epres-mentás-túrós rétes is. Volt, aki bolti leveles tésztába tekerte a tölteléket, és volt, aki a hagyományos, otthon készített tésztához maradt hűséges. Az öttagú zsűrinek, amelyet Király Mária – Muca zsűrielnök, Horvat Lőrinc Icu, Kocon Erzsi, Kaszás Erzsi és Horvat József alkotott, nem volt könnyű dolga az összes minta megkóstolásánál, melyeket egyének, családok, barátok, egyesületek, szervezetek nyújtottak be. A zsűri a rétes kinézetét, ízét és illatát osztályozta. Amint a zsűri elnöke elmondta, idén voltak különösen finom rétesek, amelyek között ott rejtőztek olyanok is, amelyek például a töltelék hiánya vagy a megfelelő sütés miatt nem sikerültek tökéletesre.

 

 

Az összesített pontozás után szoros eredmény született, amely szerint a második Csentei Rétesnap nyertese a lendvai Bacsi Olgi lett a barátnőivel, aki az egyetlen káposztás rétessel nyerte el a zsűri tetszését. A Hosszúfalui Helyi Közösség a mákos „kőt rétessel” a második, míg a szentlászlói Kocán Margit a túrós rétesével a harmadik helyet szerezte meg. A győztes Bacsi Olgi káposztás, darás, túrós és almás rétesekkel indult versenybe, és mint elmondta, kellemesen meglepődött a győzelmen, hiszen nem számított rá. Az ügyes lendvai háziasszony elárulta még, hogy nagyon szeret sütni, szinte hetente készít valamilyen ínyencséget a családnak és a szomszédoknak.

Az idei második Rétesnapot komoly érdeklődés övezte, ezért két napon keresztül több mint negyven tepsi rétest készítettek az ügyes csentei háziasszonyok, hogy a második Csentei Rétesnapon a látogatók mind megízlelhessék a muravidéki finomságot.

A díjkiosztó után a közönségnek a talpalávalót a késő esti órákig a Zlata žila zenei együttes húzta.

 

SoPe

Hs

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben