kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Az önfeláldozó szerep néha többet árt

zarja2219A „Zarja – Hajnal” szorongással élőket segítő egyesület, amely főleg az alkoholfüggőségtől megszabadultakat és családtagjaikat tömöríti, szombaton tartotta közgyűlését, amelyen a 2018-as beszámolók és az idei programterv került terítékre és elfogadásra.

A 31 tag közül 26 jelent meg az egyesület évértékelő közgyűlésén, amelyen Pongrac Božo elnök számolt be az elmúlt évben elvégzett egyesületi munkáról. Amint elhangzott, az egyesület elsősorban igyekszik ellátni alapvető feladatát, azaz korszerű módszerekkel hozzásegíteni az alkoholtól megszabadultak további eredményes kezelését, valamint szakmai segítséggel hozzájárulni az új, egészséges életvitelhez, a társadalomba, a családba és a környezetbe történő eredményes beilleszkedéshez és önmegbecsüléshez. Ezt többek között az elmúlt évben is rendszeresen heti egy alkalommal megtartott szakmai csoporttalálkozókkal biztosították, amelyeket Šömen Katarina, Kolarič Franjo és Horvat Marija vezetett. Az elmúlt évben a 36 tagot számláló egyesületben ketten mégis visszaestek, négyen pedig családi okokra hivatkozva abbahagyták a szakmai találkozók látogatását, de folytatják az egészséges és alkohol nélküli életvitelt. A tagok szakmai előadásokon vettek részt és a stressz témakörben műhelymunkát szerveztek. Emellett a tagok jótékonysági akciókban, önkéntes munkában is közreműködtek, emellett a szórakozásra, az ünneplésekre is szakítottak időt. Kapcsolatot alakítottak ki a Lendvai Idősebb Polgárok Otthonával, ahol a generációk közötti programokba kapcsolódtak be. Továbbra is megfelelő az együttműködésük az oktatási és szociális intézményekkel, illetve a jótékonysági tevékenységgel foglalkozó szervezetekkel.

A pénzügyi beszámolóban elhangzott, hogy az egyesület több mint 4.000 eurós költségvetéssel rendelkezett, a bevételek jelentős részét támogatások és donációk képezték, a tagsági díj mintegy 700 euró volt. A kiadási oldal 3.700 eurót tett ki. A közgyűlés a beszámolókat és az idei programtervet, amely az elmúlt évhez hasonló programokat irányoz elő, egyhangúlag elfogadta. 

A közgyűlésen új tagot neveztek ki az igazgatói és a fegyelmi bizottságba, az igazgatóságiba Daraboš Franc, a fegyelmibe Štuhec Bojan kapott bizalmat, majd a formális előírásoknak eleget téve módosították a statútumot.

A felszólalások között buzdító szavak hangzottak el arról, hogy ki kell tartani az alkohol nélküli élet mellett, elsősorban önmaguk és családjuk érdekében. A családtagoknak, főleg az élettársaknak viszont javasolták, hogy az életüket ne fecséreljék el teljesen az önfeláldozó szerepvállalásra, hiszen ezzel többet ártanak, mint segítenek a gyógyított alkoholistának. Azt tanácsolták, hogy a házastársak vegyék a kezükbe saját életüket és azt produktívan éljék, vágyaikat pedig ne az élettársuknak rendeljék alá, megbízva bennük.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben