kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Égető szükség lenne a gyermekfejlesztő rendelőre

egyesuelt2219Komoly érdeklődést váltott ki szombaton a három sajátos nevelési igényű gyermek édesapjának a kezdeményezése, hogy a Muravidéken is megalakuljon a sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek egyesülete. Az első találkozón Muraszombatban a szakmai előadások mellett kerekasztal-beszélgetésen mérték fel a helyzetet és felvetették a legégetőbb problémákat.

Az első találkozón szombaton húszan vettek részt, ami elegendő érdeklődést jelent ahhoz, hogy a Muravidéken is megalakuljon a sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek egyesülete. Varga Mario, az egyesület meglapításának egyik kezdeményezője megkeresésünkre elmondta, Ljubljanából a sajátos nevelést igénylő gyermekével költözött haza a Muravidékre, ahol azt tapasztalta, hogy itt ezen gyermekeknek nem biztosított a megfelelő segítség. A kezdeményezéséhez csatlakozó további két apával ezen a téren változtatni szeretne, ezért egyesület alapítását kezdeményezték, amelynek visszhangját egy találkozás formájában mérték fel szombaton.

Az egyesület – amely előreláthatólag ősszel alakul meg – célja minél több tagot tömöríteni, hiszen a hasonló helyzetben lévő szülők egymásnak a legnagyobb támaszt, emelte ki Varga, és hozzátette, hogy a szülők tömérdek információval és tapasztalattal rendelkeznek, amivel hozzásegíthetnek a könnyebb mindennapokhoz. Emellett támogatások gyűjtésével a kezelések megtérítését segítené a szervezet, valamint a széleskörű nyilvánosság tudatosítására is hangsúlyt fektetne a másság létezéséről és elfogadásáról. Az egyesületen keresztül Varga Mario szerint hangosabbak és eredményesebbek lehetnek.

Az első találkozó alapvető megállapítása az volt, hogy a megfelelő szakemberek és a kezelések biztosítása a Muravidéken hiányos, nincs gyermekfejlesztő rendelő vagy intézmény, ahol a sajátos nevelési igényű gyermekek megfelelő szakemberek irányításával hozzájuthatnak a szükséges kezelésekhez, fejlesztésekhez. Ehhez Mariborba vagy Ljubljanába kell utazni a családoknak, az utazás fárasztó és kimerítő, ebből kiindulva pedig a gyermekek a terápiákon már nem tudnak megfelelően közreműködni és fejlődni. Ezért egy ilyen rendelő kialakításának a kérdése a legégetőbb a Muravidéken.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben