kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Felavatták a Szalafői Határparkot

hatartalalk23192003-ban szervezték meg először a két szomszédos település, Hodos és Szalafő találkozóját a 180-as határkőnél. A falu vezetői már akkor tudták, hogy a találkozóból hagyományt kell teremteni.

A rendezvények, ha nem is évenkénti rendszerességgel, de ismétlődtek, és ami ennél sokkal fontosabb, valódi kapcsolatok alakultak ki a határ két oldalán élők között, s ezzel a történelmi Őrség bizonyos mértékig újra egybeolvadt.

Idén a szombat délután megtartott rendezvény a találkozás mellett külön tartalmat is kapott. Az államhatáron kialakított pihenőhelynél Határpark létesült, amely a vasfüggöny technikai berendezéseit, az illegális határátlépést megakadályozó védelmi rendszereket mutatja be.

A rendezvényen tiszteletét tette Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, illetve Balódi László, a felvidéki Hodos település polgármestere is. Az egybegyűlteket Orbán Lajos, Hodos polgármestere és Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere köszöntötte. – 2018-ban egy pályázat révén arra kaptunk támogatást, hogy az egykori magyar–jugoszláv határon Határparkot létesítsünk, bemutatva a hidegháborús időszak határőrizetét, szöveges leírásokkal kiegészítve. A megvalósításban szakmai segítséget nyújtott Béndek József altábornagy, a magyar határőrség volt parancsnoka, Goják Sándor, a felsőcsatári vasfüggöny múzeum alapítója, a Határpark kivitelezője pedig Horváth Róbert asztalos volt, aki Szalafő alpolgármestere egyben – mondta a hallgatóságnak Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere, majd a történelem iróniájaként hozzáfűzte, hogy a parkban felállított szögesdrótos műszaki zár oszlopai eredetiek, az osztrák határvonalon álltak, és egykor a franciák gyártották.

 

 

A fából készült esőbeállónál jelképesen felkötött szalag átvágásával a két polgármester átadta rendeletetésének a parkot. Majd Göncz László muravidéki történész kapott szót, aki az elmúlt száz esztendő történelmének meghatározó mozzanatairól tartott előadást. A rendezvénysátorban a nemzeti összetartozás felvidéki zászlóvivői, a Megmaradásunkért Kultúrcsoport zenés, dalos, szavalatokkal tűzdelt előadása zárta a hivatalos programot.

A műsor után társalgás kezdődött, a baráti társaságok verődtek az asztalok köré, a szalafőiek babgulyással, a hodosiak pedig bográcsgyulással kínáltak mindenkit.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben