kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Orgonát kapott a templom

orgona2319A Szlovéniai Református Keresztyén Egyház vezetőségének nagy álma teljesült, hiszen végre orgonát kapott a szentlászlói templom. Az orgonát ökumenikus ünnepi istentiszteleten szentelték fel.

A szentlászlói templom az elmúlt években folyamatosan gyarapodik, újul és szépül. Miután széles összefogással és rengeteg munkával sikerült befejezni a teljes külső és belső renoválást, még egy nagyobb beruházás váratott magára: a templomi orgona megvásárlása. A hitközösség álma most viszont végre teljesült. A szentlászlói templom ünnepén, búcsúnapon, az Úr mennybemenetelének napján vasárnap ökumenikus istentiszteleten szentelték fel az orgonát.

Bódis Tamás, a református hitközösség lelkésze elmondta, hogy az orgona magvásárlását több mint egy év előkészítő munka előzte meg. – Igyekeztünk úgy megválasztani a hangszert, hogy a templom méreteinek és az egyház anyagi helyzetének is megfeleljen. Így esett a választás a megbízható holland márkára, a Johannus opus 250-es hangszerre. A kétmanuálos, pedálsoros, digitális orgonát a szlovén Hartmann cégtől vásároltuk. A hangszer 8.000 euróba került – mondta a lelkész, majd hangsúlyozta, hogy az egyház szakmai és anyagi segítséget is kapott a beruházáshoz. Szakmai segítséget nyújtott az egyházi zenész Bódis Tamás (névrokona a lelkésznek), Varga Áron, Kócán Péter és a magyarországi református egyház. A megvásárláshoz pedig anyagilag hozzájárult a Bethlen Gábor Alap 2.500 euróval, a maráci község 1.000 euróval, Károlyi Aladár, a GMT igazgatója 500 és a Horváth–Magyar család Horváth Gyula emlékére 200 euróval. A pap és a lelkész a szertartás végén áldást mondott az orgonára, a hangszer megszólaltatójára és a gyülekezet tagjaira.

Bódis Tamás bízik abban, hogy a hangszer segít megújítani az egyházi éneklést és éves szinten 2–3 komolyabb koncert megszervezésére is lehetőség lesz.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben