kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Az áldozatkészség háza

cim2419Több év egyeztetései után tavaly ütemesen elkezdődött és mintegy fél éven belül meg is épült az új, korszerű Mentési és Védelmi Központ Lendván. Az 1,2 millió euró értékű beruházást szombaton ünnepélyes keretek közt adták át, a felszerelés beszerzése után pedig a lendvai tűzoltóság mellett a polgári védelem és a Vöröskereszt is beköltözhet a helyiségekbe. Ezek azok a szervezetek, amelyek tagjai önzetlenül, önként vállalnak áldozatot és minden erejükkel segítenek tűzesetek, természeti csapások és más katasztrófák esetén. A központ szombati megnyitóját megtisztelte jelenlétével Marjan Šarec miniszterelnök is.

 

 

Átadták a Védelmi és Mentési Központot

 

Szombaton ünnepélyes keretek között átadták az új Lendvai Védelmi és Mentési Központot. A több célt szolgáló, 1,2 millió euró értékű létesítmény megnyitóját megtisztelte jelenlétével Marjan Šarec miniszterelnök is.

A Lendvai Tűzoltószövetség 17 önkéntes egyesülete, a Vöröskereszt és a Polgári Védelem tagjainak díszfelvonulásával kezdődött a központ ünnepélyes megnyitója szombaton délután, amelyen Magyar Janez, Lendva Község polgármestere mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy a tűzoltók mindig a társadalom fontos rézét képezték, majd visszatekintett a kezdetekre, 1873. május 17-ére, amikor Kakasdi Hajós Mihály lendvai ügyvéd kezdeményezésére megalakult az Alsó-lendvai Tűzoltó Egyesület: „Az önkéntes lendvai tűzoltóság közel 150 éves hagyománya sokkal több a tűzoltásnál és a természeti, valamint egyéb csapások alkalmával történt mentés és védelem megszervezésénél” – mondta a polgármester, hangsúlyozva annak fontosságát is, hogy az önkéntességet és a humánus értékeket a felnőttek a fiataloknak is átadják.

A tűzoltók a katasztrófavédelmi rendszer nélkülözhetetlen elemei, hiszen nem csak tűzeseteknél, az egyéb természeti katasztrófák okozta károk elhárításában is ők azok, akik elsőként segítenek a bajbajutottakon. Prendl Srečko, a lendvai szövetség elnöke felszólalásában a tűzoltóság alapvető feladataként szintén az életek, a vagyon és az ingatlan mentését jelölte ki: „Még a közelmúltban is a tűzoltók fő feladata a tűzesetek oltása volt, ma már más mentési és védelmi tevékenységeket is egyre gyakrabban ellátnak. Ennek következtében pedig különösen szükséges a megfelelő felszereltség, a szakmai képzettség és a szervezettség.” Az elnök hozzátette még, hogy az új létesítménnyel a tűzoltóság, a polgári védelem, a Vöröskereszt az adott helyzetben magasabb színvonalon, elsősorban viszont biztonságosabban végezheti feladatát.

 

 

Marjan Šarec miniszterelnök, aki maga is önkéntes tűzoltó, örömtelinek nevezte a napot, hiszen az új létesítmény nem csak a tűzoltóságot, hanem az összes mentési szolgálatot egyesíti. Ez a védelem és a mentés jövője, hangsúlyozta, majd így folytatta: „A szlovén mentési és védelmi tevékenység az önkéntes tűzoltóságon alapul. A tűzoltóság a legtömegesebb önkéntes szervezet országunkban, és aki nem tűzoltó, az sosem érti meg őket, hiszen a tűzoltókat nem lehet racionálisan nézni. A tűzoltó olyan helyre is képes elmenni, ahová mások nem merészkednek. Minden településen, ahol tűzoltóotthon van, ott van az élet központja is. A tűzoltók továbbképzéseket és különböző tanfolyamokat szerveznek és összefogják a lakosságot.” A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a központ garázsajtóit minél kevesebbszer kell kinyitni és a járművek minél kevesebbszer mennek sürgős bevetésekre, de amikor erre sor kerül, akkor a tűzoltók készenlétben lesznek, felkészülten és annak tudatában érkeznek a helyszínre, hogy önként segítenek a bajbajutottakon. Hozzátette még, hogy amíg Szlovéniának lesz önkéntes tűzoltósága, addig az ország szolidáris, együttérző és biztonságos lesz.

Az ünnepélyes szalagvágás előtt az új épületet Režonja Franc, a muraszombati egyházmegye nemzetiségekért felelős püspöki helynöke és Andrejek Judit lendvai evangélikus lelkész áldotta meg.

Az 1,2 millió eurós beruházást Lendva Község saját költségvetéséből biztosította, és remélhetőleg a helyiségek felszerelésének kérdése is megoldódik a közeljövőben, hogy a hivatalos átadás után a szervezetek minél előbb birtokukba vehessék a központot.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben