kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

„Ezt meg kivisszük a Murához!”

gyerty akc24192A gond nem tegnap jelentkezett, hanem több tíz éves: Gyertyános határában, a Mura holtága körüli terület illegális szemétlerakóvá vált. Még ma is több friss szemétkupacra – főleg építési törmelék – lehet találni. A környezet megóvására a tartós megoldást nem az egyszeri tisztítóakciók, hanem az emberek tudatának megváltoztatása jelenti. A Gyertyánosi Helyi Közösség környezetvédelmi bizottságot alapít.

„Ezt meg kivisszük a Murához!” – ez a szállóige a porták nagytakarításához kapcsolódik, s a szemét, a kacat, az elromlott háztartási gépek, a rossz téglák, deszkák és minden más elszállítását jelentette a Mura holtágához. Így Gyertyános határában – szervezett szemétszállítási rendszer hiányában – illegális lerakók alakultak ki, ezeken a helyeken mára nagy mennyiségben halmozódott fel a szemét. A növény- és állatvilág szempontjából gazdag és védett Mura menti terület a településtől két kilométerre esik, de a hely különböző irányokból is megközelíthető, amihez nem szükséges behajtani a faluba. Nem kizárt, hogy a falu határába „vendégszemét” is érkezik. Történik mindez annak ellenére, hogy szinte mindenfajta (háztartási) hulladék szelektív gyűjtésére és leadására kiépített rendszer működik, sőt, az építési törmeléket is szervezetten és felügyelet mellett az illetékes cég átveszi a kijelölt helyen.

 

 

– Nem kizárt az sem, hogy a szemét egy része gazdasági tevékenység „mellékterméke”, a díjmentes, de gondatlan lerakással viszont súlyosan károsítják a természetet – fogalmazott Antolin Tibaut Helena, a Gyertyánosi HK elnöke. – A lerakott törmelék között nem ritka a szalonit hullámpala, az olajos edények, a gumiabroncs, a háztartási gépek… Míg egyrészt a szabad folyású Muráért és a Mura menti védett terület természeti értékeinek megőrzéséért harcolunk, a Mura holtágát a falunk tövében nemtörődöm módon szennyeztük, szennyezzük, veszélyeztetve az embereket, az állatokat és a növényvilágot.

gyerty akc24191– Tavasszal teljes terepszemlét tartottunk. Elszomorító volt, amit láttunk. Lendva Község hivatalának beszámoltunk a helyzetről, a mezőgazdasági felügyelőségnél feljelentést is tettünk. Nagy előrelépésről egyelőre nem beszélhetünk, de igyekszünk az ügy érdekében mindent megtenni. Nem biztos, hogy a HK egyedül sikeres tud lenni, az ügy sokrétű, a hatáskörünk pedig korlátozott – mondta Antolin Tibaut Helena.

A helyzet javítására már tettek lépéseket a faluban, a háztartásokhoz értesítést küldtek, hol kell jelenteni a környezetszennyezést.

– A felügyeletet és az ellenőrzést megnehezíti, hogy a Mura holtága a falutól félreeső részen, több irányból megközelíthető területen van, a faluból nem megfigyelhető, amivel többen visszaélnek. A terepet a horvát és a szlovén rendőrök is felügyelik, mégis újabb szemétmennyiségek kerülnek a határba, akár erőgépek segítségével is a Bíró-hídtól Lakos irányában – mondta az elnök.

Április végén 40 önkéntessel sikeres tisztítóakciót szerveztek. Az akcióba bekapcsolódtak a falu egyesületei, a lendvai vadász- és horgászegyesület, a Felsőlakosi HK, a Gramoz és az Öko-Park Kft. Azon a szombaton egy tonna szemetet szedtek össze, ami a CEROP hulladékkezelő központba került.

Az illegális szemétlerakás megelőzése érdekében a HK még több figyelmeztető táblát helyez el.

– Környezetvédelmi bizottságot is létrehozunk, amely havi rendszerességgel tart majd terepszemlét Gyertyános határában. Tudjuk, hogy máról holnapra nem változik meg a helyzet, sem az embereknek a természet iránti viszonya, de kitartók leszünk. Ami a helyi közösség hatáskörébe tartozik, megtesszük, közösen az egyesületekkel – mondta a HK elnöke.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben