kele
perec1
garas1
63. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2019. 10. 10.
kiscim4119
 

Muravidéki Vágta – újra Lendván

vagta2519Két év után visszatér első helyszínére a Muravidéki Vágta, amely július 6-án a Lipa szálloda szemközti füves területen kerül megrendezésre. Az idei lovasversenyt és a rendezvény kísérőprogramját kedden sajtótájékoztatón mutatták be a szervezők.

A Muravidéki Vágtát, amely a budapesti Nemzeti Vágta 16 előfutamának egyike, negyedik alkalommal újra Lendván rendezik meg. Főszervezője idén is a Lendvai Lóbarátok Egyesülete a muravidéki magyar csúcsszervezettel karöltve. A keddi sajtótájékoztatón Biro József, a Lóbarátok Egyesületének elnöke tájékoztatott a versenyről, aki elmondta: két hét múlva a közönség színvonalas mezőnyre és minőségi megmérettetésekre számíthat, hiszen a versenylovak száma a muravidéki lovasok körében megnőtt. Amennyiben a versenylovak az állatorvosi vizsgálaton engedélyt kapnak a megmérettetésre, szombaton 12 muravidéki magyarlakta település lovasa száll versenybe az októberi Nemzeti Vágtára jutásért. Ezek pedig: Hodos (Sáfrányos Péter), Hídvég (Kocon Tamás), Kámaháza (Toplak Žužana), Dobronak (Göntér Aleksander), Petesháza (Horváth József), Hosszúfalu (Biró József), Zsitkóc (Somi Erik), Gyertyános (Göntér Mario), Lendva (Kepe Tomi), Domonkosfa (Szabo Denis), Pártosfalva (Göntér Feri) és Völgyifalu (Gerenčer Marjeta). A szlovén nemzeti futamban a petesházi Grebenjak Matej mellett Gjerek Martin, Juhart David, Žan Sovan, Požar Peter, Borko Božo, Kocuvan Melita és Mramor Mitja versenyez a Hősök téri nemzetközi futamban indulás jogáért. Biró elmondta még, hogy az idei pálya homokos talajon folyik, ami a legjobb feltételeket biztosítja a galoppozásra a 440 méter kerületű oválison futott 1.400 méteres távon.

 

 

Idén a rendezvényt felkarolta Lendva Község is, Magyar Janez polgármester pedig kiemelte a rendezvény fontosságát Lendva város számára. Emellett az állandó helyszín minél hamarabbi megtalálását, hiszen köztudott, hogy a lendvai agrárcég tulajdonában lévő idei terület eladó. A cég igazgatója, Magyar József pedig idén bérmentesen bocsájtotta rendelkezésre a helyszínt.  

A Nemzeti Vágta kapocs az anyaország és a külhoni magyarok között, és egyre erősebb összetartó ereje van. Vida Törnar Judit, az LKMNÖK Tanácsának elnöke a magyar nemzetiség részéről szólalt fel a sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy a Vágtával a muravidéki emberek közelebb kerültek a lovakhoz és a rendezvény nyomán egyre többen tartanak lovakat. Érezhető a muravidéki magyarság összefogása a rendezvény érdekében, amit idén a gasztronómiai kínálattal is bővítettek, hiszen hat település egyesülete (Hosszúfalu, Gyertyános, Csente, Radamos, Völgyifalu, Petesháza) vállalta el a vendéglátói kínálatot a rendezvényen.

Az eseményre a látogatókat a szervezők július 6-án egész napos kísérőprogramokkal várják, ahol mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebbet. Lesz csikós és díjugrató bemutató, nemzetközi gyermek néptáncfesztivál és gyermekfoglalkozás. Bemutatkozik a magyarországi agarász egyesület és megrendezik az 1. Szlovén whippet-versenyt. A döntő futam és a díjkiosztó után pedig a zene és a szórakozás következik. A programot Varga Teodor, a szervezőbizottság vezetője mutatta be, aki szólt a rendezvény költségvetéséről is. Az idei Muravidéki Vágta keretösszege 45.000 euró, ebből a licencdíj 7.000 euró, a versenypálya kialakítása 10.000 eurót igényelt, a maradék összeg pedig a rendezvény további kivitelezéséhez szükséges keretet jelenti.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben