kele
perec1
garas1
63. évfolyam
45. szám
Megjelenés:
2019. 11. 07.
kiscim4519
 

Leállították a gázkitermelést, perrel fenyegetnek

fracking2619A petesházi gáztelep új gáztisztító berendezésének üzembe helyezése és az újabb rétegrepesztések közötti összefüggés abban van, hogy növelni kívánják a Pg-10-es és Pg-11-es furatok palagáz-kitermelését ahhoz, hogy a tisztító működése gazdaságos legyen. Az ismételt rétegrepesztéshez az ARSO azonban újabb környezeti tanulmányt követel. Ezzel a befektető Ascent Resources nem ért egyet, perrel fenyeget.

 A két furat termelési kapacitása napi 80 ezer köbméter gáz, a számítások szerint az újbóli rétegrepesztéssel (egy korábbit 2016-ban már végrehajtottak a termelékenységet 250 ezer köbméterre lehet növelni. A petesházi tervezett gáztisztító berendezés napi kapacitása 280 ezer köbméter gáz és egy tonna kőolaj lenne. Mint ismeretes, az ARSO Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség a berendezés üzemeltetésére március 28-ával a Geoenergo Kft.-nek (a gáz, a kőolaj és az ásványi anyagok kitermelési koncessziójával rendelkező vállalat) megadta a környezetvédelmi engedélyt. Az engedély kiadása azonban még messze nem jelenti az üzem megépítését és beindítását. A furatok termelékenységének növeléséhez újabb hidraulikus rétegrepesztés szükséges.

A Geoenergo a műveletre vonatkozó kérelmében nem rétegrepesztést, hanem az ásványianyag-kitermelés termelékenységének növeléséhez szükséges beavatkozást említ a csentei és a petesházi kataszteri községben. Az ARSO mint illetékes állami szerv, valamint a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium a tervek kivitelezéséhez újabb környezeti hatástanulmány elkészítését és az arra alapozó környezetvédelmi engedélyt követeli, mivel véleményük szerint a beavatkozás jelentős hatással lenne a környezetre.

A határozatot a Geoenergo Kft. megfellebbezte, de ezt a Környezetvédelmi Minisztérium visszautasította. A beruházó brit vállalat, az Ascent Resources szerint a minisztériumi döntés káros a projekt számára és árt Szlovénia érdekeinek. Mivel a tárca a döntésével szerintük megsérti a nemzetközi jogot, azzal fenyegetnek, hogy a szlovén és a nemzetközi bíróságokon kártérítési pereket indítanak, melyek által teljes egészében visszatéríttetik a petesházi és a csentei furatokba befektetett tőkét, ami eddig 50 millió eurót tesz ki. Egyébként az Ascent Resources és a Geoenergo társaságok még tanulmányozzák a szlovén döntést. Megállapították ugyanis, hogy a tárca figyelmen kívül hagyta hat szlovén intézmény szakmai véleményét, mely szerint környezeti hatástanulmányra a Pg-10 és Pg-11a furatok újbóli termelés-stimulációjához (rétegrepesztéshez) nincs szükség. Tudni kell viszont, hogy 2016-os törvényi szabályozás közben változott, és az ARSO az új jogi fogalmazás szerint járt el.

A fejlemények nyomán a Geoenergo június 17-ével leállította a gázkitermelést a Pg-10 és Pg-11A furatokból, de eddig a nyersgáz legjelentősebb hazai felvásárlói, a lendvai Lek és a Nafta Strojna nem kaptak értesítést a döntésükről, ami arra utal, hogy a gázkitermelést nem véglegesen állították le. A gázt más furatokból biztosítják. Az említett két furat üzemelésének leállítása várhatóan kedvezőtlen hatással lesz a Petrol Geo Kft. gazdálkodására és a 40 dolgozó további foglalkoztatására. 

A lakosság nem tudott a rétegrepesztésről

A Geoenergo Kft. az illetékes bányászati felügyelőségnél 2016 szeptemberében jelentette be a Pg-10-es és 11-es furatokon végzendő munkálatok elindítását, nem sokkal később pedig a Pg-10-es furat próbaüzemelését jelezte. A furatoknál a nyilvánosság figyelmét felkeltő beavatkozásokra, a rétegrepesztésre – nem hivatalosan – 2015-ben került sor. Tiltakozott ellene az „Állítsuk meg a rétegrepesztést Szlovéniában” civilkezdeményezés. A Geoenergo 2017 novemberétől a Pg-10-es és Pg-11-es furatokból kitermelt földgázt a horvát Inának adja el (napi 60 ezer köbmétert), a helyi gázfogyasztóknak pedig éves szinten 6 millió köbméter gázt szolgáltat. A cég azonban egyelőre nem rendelkezik gáztisztító berendezéssel – nagy szüksége lenne tehát rá, ez azonban újabb rétegrepesztést indokolna.

 

Lendva Községnek is legyen képviselője

 

fracking26192

A gázkitermelés növekedését tervező cégcsoport igazgatói a projektet bemutatták Lendva Község Tanácsának is a legutóbbi ülésen, majd azt a javaslatot terjesztették be, hogy a község – a civilkezdeményezéssel együtt – nevezzen ki egy képviselőt, aki részt vesz minden eljárásban. A késő estébe elhúzódó ülés ellenére a gázkitermelési téma élénk vitát váltott ki, melyben a környezetvédelmi szempontok mellett a helyi gazdaságfejlesztés, a cégcsoport káderpolitikája, a profit részbeni visszaforgatása a helyi környezetbe is terítékre került. Az ülésen nem neveztek ki képviselőt, ezt a következő időszakban teszik meg. A tanács a község képviseletében a témában szakmailag kompetens és a nyilvánosság előtt hiteles személyt szeretne látni.      

kmj

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben