kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Egy házban az irodák, az irattár és a házasságkötő terem

kozigazg25619A régi arculatot megőrizve, a beltéri helyiségek felújításával és átrendezésével, a vezetékrendszer és a berendezések korszerűsítésével teljesen újszerűvé és energiatakarékos objektummá vált a Lendvai Közigazgatási Egység épülete.

A Lendvai Közigazgatási Egység (KE) félévszázados épületének felújítása húsz évet váratott magára. A rossz állapotú objektum kívülről, valamint az irodák elavult felszereltsége is megújításra szorult. Az irattár négy különböző helyszínen volt, a házasságkötő terem is házon kívül, bérelt helyiségeben működött. A felújítási munkálatok a „Befektetés a jövőbe” projekt keretében tavaly márciusban indultak. Elsőként az épület energetikai szanálása, majd a belső helyiségek, vezetékek felújítása és a külső felvonó felszerelése következett. Az irodák zömét a jelenkori igényekhez igazították új számítógépes felszereléssel. A tervezett munkálatok – melyeknek beruházási értéke mintegy 1,3 millió euró – június 19-ére befejeződtek, amit az objektum ünnepélyes átadása követett. Az avatón a KE nyugdíjasain és jelenlegi dolgozóin, valamint a meghívott vendégeken kívül jelen volt Rudi Medved közigazgatási miniszter, aki az esemény előtt zárt ajtók mögötti munkamegbeszélést folytatott a muraszombati, radgonai, a ljutomeri és a lendvai KE-k vezetőivel. A szalagvágást igényesen összeállított kultúrprogam és ünnepi beszédek előzték meg.

– Mint miniszter ígéretet tettem, hogy nem fogunk megszüntetni egy kihelyezett közigazgatási irodát sem. Sőt, ahol igényt tartanak rá, újat nyitunk, mert a szolgáltatásainkat hozzáférhetőbbé akarjuk tenni a polgárok számára. Ezt szolgálják az épületek felújításai is. Mindig nagy öröm, ha egy állami szerv a szolgáltatások minőségének javításával növelni tudja az alkalmazottak és a polgárok elégedettségét. Ügyelni kell arra, hogy a takarékoskodás miatt ne romoljon a minőség és a szolgáltatások hozzáférhetősége. A múlt gyakorlata nem mindig követte ezt az elvet. Takarékoskodás ide vagy oda, mi az állampolgárokért vagyunk – mondta ünnepi beszédében Rudi Medved miniszter, akinek a KE elöljárói a megbeszélésen jelentősebb gondokat nem hoztak fel.

 

 

– Fontos befektetésről van szó, amely a közigazgatási szolgáltatások elérhetőségének fontosságát szolgálja és az ügyek egy helyen történő lebonyolításának elvét követi – mondta Gjerkeš Štefan elöljáró. – Reméljük, hogy ez a befektetés is pozitív hatással lesz az államigazgatási központosítási folyamat enyhítésére. Ez különösen nálunk fontos, a nemzetiségileg vegyesen lakott területen, ahol biztosítjuk a kétnyelvű ügykezelést. A korszerű e-ügykezelés sem tudja teljes mértékben helyettesíteni az ügyfelekkel tartott közvetlen kapcsolatot, az ablaknál kapott információkat, tanácsokat. Köszönöm munkatársaim és az ügyfeleink megértését és türelmét, a hosszú hónapokig tartó nehéz munkakörülmények elviselését, hiszen gyakorlatilag építési területen végeztük a munkánkat. A KE a felújítási munkálatok alatt nem zárt be – emelte ki beszédében a még a nyár előtt nyugdíjba vonuló Gjerkeš Štefan elöljáró, akinek a helyén ősszel új vezető várható.

Az építési munkálatokat a Legartis cég végezte, az energetikai szanálást pedig a celjei GES vállalat. Az építésre a közigazgatási minisztérium adta a keretet, az energetikai szanáláshoz a kohéziós alap 40 százalékban járult hozzá. Az épületen külső felvonó üzemel, amely megkönnyíti a hozzáférést a mozgássérültek és az idősek számára. A felújított épületen továbbra is maradt a lapostető és a 107 ablak, csak a bejárat feletti erkélyt távolították el az energetikai szanálás miatt. Az épület földszintjén kapott helyet az irattár, a főbejárattal szemben pedig azonnal a fogadóiroda és a főiroda található. A többi közigazgatási ügy (általános, belügyi, védelmi, területrendezési, mezőgazdasági) az 1. és a 2. emeleten intézhető. A 3. szinten a Geodéziai Hivatal, a munkaügyi és a mezőgazdasági felügyelők irodái helyezkednek el. A házban a Spot – Szlovén Üzleti Pont is megtalálható. Az egykori nagy ülésterem az átalakítás után több célt szolgál, többek közt házasságkötő terem is. A kis ülésteremben megőrizték Gábor Zoltán lendvai festőművész Lendva iparosodását megidéző freskóját.  

A korszerűsített, energiatakarékos épület ünnepi szalagvágását a főbejáratnál Gjerkeš Štefan elöljáró, Rudi Medved miniszter és Magyar Janez lendvai polgármester végezte el, majd a felújított helyiségek megtekintése és fogadás következett.

Évente mintegy 10 ezer ügyet oldanak meg

A lendvai közigazgatási központ hét község területét öleli fel és 22.500 polgár számára nyújt hivatali szolgáltatást. A Lendvai KE a közepes nagyságú egységek közé tartozik évente 8–10 ezer közigazgatási ügy megoldásával és mintegy 24 ezer más közigazgatási feladat ellátásával. Alkalmazottjainak száma 44, Cserencsócon, Tornisán, Dobronakon és Nagypalinán kihelyezett irodát működtetnek. A Lendvai KE már öt évvel ezelőtt lezárta a denacionalizációs ügyeket, a 216 beadványt. Rendezetlen még Zichy grófnő belatinci vagyonának ügye 145 ezer eurós követeléssel és a Schwarz család ügye 45 ezer eurós követeléssel (az ügy a hosszúfalui téglagyárra és a körülötte lévő földterületekre vonatkozik). Mindkét eset megoldása a jogi alapok hiányának pótlásától függ. 

MCSi Design