kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Huszonnyolc éve önálló országban

balett2619Lendva Község péntek este tartotta meg a Szlovén Államiság Napja alkalmából szervezett ünnepi megemlékezését, melyet most már hagyományosan a Szlovén Balettművészek Egyesületének előadása zárt a Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán.

A rendezvény az 1991-es önállósulási háborúban részt vevő helyi, illetve kerületi szervezetek zászlósai érkezésével és a szlovén himnusszal – Novak Pia, a ljubljanai Zene- és Balettkonzervatórium növendéke előadásában – kezdődött, majd Kreslin Aleksandra, a községi hivatal igazgatója szlovén, illetve Kasaš Mihael alpolgármestere magyar nyelven mondott ünnepi beszédet. „Az önállósulás történelmi fordulópont volt a szlovén nemzet életében… Olyan országban élünk, ahol teljes mértékben megélhetjük családi, nyelvi, nemzetiségi, vallási, politika és világnézeti hovatartozásunkat, ezért is tiszteljük az országot, ahol így élhetünk. Tiszteljük Szlovéniát, adjuk meg a tiszteletet egymásnak” – emelték ki. A folytatásban hangsúlyozták, hogy „az évforduló emlékeztet bennünket arra a lelkesedésre, amellyel önálló államunknak örültünk és amely talán mostanra kissé alábbhagyott, pedig éltetni kell ezt, az akkori idők legnagyobb értékét, az egységet és a megbékélés szellemiségét…”

Az alkalmi kultúrműsorban a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjai szavalatokkal, Novak Pia énekkel, valamint a Szlovén Balettművészek Egyesülete a Balett a csillagok alatt című összeállítással szerepeltek. A rendezvényt szabadtéri állófogadás zárta.

(Fotó: Galič Tomaž)

 

MCSi Design